Smakstart för nyförvärvet – Häcken vann toppmötet

Häcken vann ett dramatiskt toppmöte mot Elfsborg med 3–1, trots en man mindre i mer än en halvlek. –Vi pratade om att det var möjligt, säger Amor Layouni, som var inblandad i de två avgörande målen.Sommarförvärvet Lauyoni har fått en kanonstart i Häcken.

Amor Layouni har gjort 3–1 för Häcken, och möts av en jublande Kristoffer Lund. Serieledande Elfsborg kammade noll, trots att man var en man mer i över en halvlek.

Fotboll2023-07-29 17:05

Mötet på Hisingen var en riktig sexpoängsmatch i den allsvenska guldstriden. Elfsborg leder fortfarande serien, men bara med en poängs marginal till Häcken (som dock har spelat en match mer).

Boråslagets senaste förlust kom i vårens premiär – på hemmaplan mot Häcken.

Nu hände det igen. Elfsborg var dock bättre än Häcken i första halvlek, som slutade 1–1. Och i 40:e minuten blev hemmalagets duktige forward Ibrahim Sadiq utvisad, för en knuff mot Elfsborgs Gustaf Lagerbielke nära mittlinjen.

"Det finns ytor"

Men Häcken gick över till en 5–3–1-uppställning efter paus, och satsade på att kontra. Det gjorde de bra.

– Vi visste att de står ganska högt, så det finns ytor bakom, säger Amor Layouni om Elfsborgs backlinje.

I 48:e minuten vann Layouni kampen mot flera elfsborgare efter en höjdboll, och passade till mittfältaren Mikkel Rygaard som placerade in 2–1.

Tio minuter senare sköt samme Amor Layouni 3–1, via en försvarare. Passningen kom från Rygaard.

Tre mål på tre matcher

I Häckens förra allsvenska hemmamatch, mot BP, avgjorde Amor Layouni med två mål på tilläggstid. Nu har han gjort tre mål och en assist på de tre allsvenska matcher han hunnit med efter ankomsten till Häcken.

Den långe 30-åringen, som tidigare bland annat spelat i Brage, Degerfors och den norska ligan, kan vara Häckens nya center när tolvmålsskytten Benie Traoré flyttat till Sheffield United i Premier League.

Layounis favoritposition är dock som högerforward.

– Men jag kan spela centralt och till vänster också, säger Amor Layouni.

Inte minst har han hittat en kemi med just Mikkel Rygaard.

– Han är vänsterfotad, likadant som jag. Vi tänker kanske lite på samma sätt, säger Mikkel Rygaard.

Inte som Thelin tänkt

Efter Häckens 3–1 såg Elfsborg stukat ut. Trots en man mer lyckades man inte forcera hemmalagets starka, täta defensiv.

– Inläggen kommer alldeles för tidigt från vår sida, säger Jimmy Thelin, tränare i Elfsborg.

– Matchbilden blir kanske inte som vi tänkt oss i andra halvlek, fortsätter Thelin och talar om läropengar inför kommande matcher.

Viktige mittfältaren André Römer gjorde sin sista match för Elfsborg innan han flyttar hem till Danmark. Han fick lämna planen skadad efter en närkamp med Ibrahim Sadiq i första halvlek.