Tidigare tränaren om succédebuterna: "Får rysningar"

I helgen gjorde de tidigare VIF-spelarna Agnes Karlsson och Tyra Andersson sagolika allsvenska debuter för Linköping FC i storsegern mot IFK Kalmar. Josephine Svensson har följt tjejernas fotbollsresa från att de var sex år gamla. "Jag får rysningar när jag tänkter på det", säger hon.

Agnes Karlsson, Jonna Eriksson och Tyra Andersson får beröm av sin tidigare tränare Josephine Svensson.

Agnes Karlsson, Jonna Eriksson och Tyra Andersson får beröm av sin tidigare tränare Josephine Svensson.

Foto: Arkiv

Fotboll2023-11-06 19:58

Mitt under brinnande damallsvensk guldstrid klev VIF-produkterna Agnes Karlsson och Tyra Andersson fram och bidrog för Linköping FC. I deras första Allsvenska match fick både Karlsson och Andersson en drömstart med två mål vardera efter att ha blivit inbytta i den förkrossande segern (15–1) borta mot IFK Kalmar på Guldfågeln Arena. 

Josephine Svensson var ledare för tjejerna under deras ungdomstid i Vimmerby IF. När vi når henne dagen efter succédebuterna är stoltheten påtaglig.

– Alltså, wow, vilken grej! Jag får rysningar när jag tänker på det, det är helt galet, säger Svensson.

Dessvärre kunde hon inte vara på plats eller följa matchen på tv. Det var istället via appen Svensk Fotboll som hon följde matchen. 

– Jag uppdaterade appen hela tiden. Jag har försökt följa tjejerna så mycket jag kunnat från att de gick till Linköping, de har varit en så stor del av mitt liv. 

Tillsammans med främst Ulrika Andersson, Tobias Eriksson och Mark Nichols har Josephine Svensson tränat Vimmerby IF:s F06-lag, där tjejerna ingick, från starten 2012 ända fram tills för några år sedan. Som ett kvitto på ledarnas gedigna arbete med laget värvades Agnes och Tyra tillsammans med Jonna Eriksson, ytterligare en spelare från 06–kullen, till Linköping FC Akademi under sommaren 2022. 

Vad har varit ert framgångsrecept för att få fram tre så duktiga spelare? 

– Jag tror vi hade mycket fokus på "fotbollsglädje". Det var såklart ett stort fokus på själva spelet och att utbilda spelarna, men allt grundade sig i att det skulle finnas en glädje till fotbollen. Vi var också fyra ledare som höll i var fjärde träning var och jag tror det gav tjejerna mycket variation. Men främst grundar det sig i att det var ett gäng som hade väldigt kul tillsammans, svarar Svensson. 

Även om det var en stor grupp med flera duktiga tjejer går det inte att sticka under stolen med att Agnes, Tyra och Jonna stack ut från mängden tidigt. 

– Det är klart det gick att se talangen redan från start. De har varit framträdande rent tekniskt såklart, men även sett till den fysiska biten. Man har hela tiden haft en tanke om att det skulle bli något av dem. 

Utöver talangen i sig vill Svensson också lyfta fram andra viktiga egenskaper hos LFC-trion: 

– De var träningsvilliga alla tre och missade knappt en träning, då skulle det vara något speciellt som hänt. Allihopa var envisa, bet ihop och bara körde på, även i motgång. Men de tog inte bara ansvar för sig själva utan även hela laget, de hade ett härligt "glow" och var fantastiska lagkamrater. 

Hur långt kan de gå?

– Jag är en obotlig optimist, haha. Så jag tänker att de kan gå riktigt långt om de fortsatt får ha folk i sin omgivning som stöttar och tror på dem samt vara skadefria. Det kan bli proffs av dem och jag tror verkligen de kan nå toppen. 

En annan som gläds över Vimmerbytjejernas framgångar är Mikael Rinaldo. Han var tränare för Vimmerby IF förra säsongen och lät spelarna göra debut i A-laget då.

– De visade tidigt prov på stor talang och hade rätt inställning till fotbollen. Det är väldigt kul att följa dem och bra kvitto för klubben att vi får fram duktiga ungdomar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!