Skadan visade Zlatan tillbaka till Blågult

Knäskadan hade kunnat bli slutet för Zlatan Ibrahimovic. I stället blev det händelsen som visade anfallaren vägen tillbaka till landslaget. –När jag blev skadad kände jag att jag inte kunde sluta så, säger han

Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovic.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-03-22 17:35

Zlatan Ibrahimovic bjöd på det ena och andra under presskonferensen i Solna. Vid ett tillfälle redogjorde 39-åringen för en händelse som ledde till samtal med José Mourinho, Mina Raiola och till slut Janne Andersson.

Ämnet: Knäskadan i april 2017 – och hur det gjorde att han helt plötsligt blev sugen på att spela i landslaget igen.

– Jag hade min period när jag var skadad och var borta från fotbollen i ett och ett halvt år. Jag kom tillbaka till United men jag sade till Mourinho: "Du kommer inte få se den Zlatan du såg innan, jag behöver mer tid".

– Då dök Galaxy upp i bilden.

Fegt att sluta

Tiden i USA fick Ibrahimovic att känna sig vid liv men ändå började tankarna att snurra och frågan var om han skulle sluta eller fortsätta.

Mino Raiola, agenten, var då tydligt i sitt svar, enligt Ibrahimovic.

– Någon sade till mig att det var för fegt att sluta i USA, för enkelt. Och det var Mino, min agent, säger han och återberättar samtalet.

– "Du måste återvända till Europa, där kan du sluta. Vem behöver mig bäst, för jag behöver utmaningar, stora. Då sade han Milan – och då svarade jag, ring Milan."

Efter succén i Milan öppnade Ibrahimovic för spel i landslaget igen.

– Efter ett och ett halvt år känner jag att jag håller hög nivå, att jag kan prestera på den nivån att jag kan vara med i landslaget.

– Sedan är det inte bara vad jag vill, så jag sade till Janne: "Om du vill – då vill jag också, och jag respekterar om du inte vill".

"Är på topp"

Nu är anfallaren med i VM-kvaltruppen som allra närmast möter Georgien hemma, Kosovo borta och på lång sikt förbereder sig inför sommarens EM-slutspel.

– När jag blev skadad kände jag att jag inte kunde sluta så här. Min fotboll, min karriär, mitt "legacy"... Jag får inte sluta på det sättet. En skada ska inte få hindra mig från att göra det jag gillar mest, och det är att spela fotboll. Jag ska själv avgöra när jag slutar. Jag känner att jag är på topp, annars hade jag inte varit här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om