Sjöstrand: "Oacceptabelt att journalister grips"

Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand riktar kritik mot Qatar efter att två norska journalister greps och frihetsberövades i landet. Journalisterna gjorde ett reportage inför fotbolls-VM i Qatar. –Det är oacceptabelt att journalister grips när de försöker göra sitt jobb, säger han.

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är kritisk till gripandet av de norska journalisterna. Arkivbild.

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är kritisk till gripandet av de norska journalisterna. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2021-11-24 17:27

De norska journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani från NRK var i Qatar för att göra ett reportage. Strax innan deras hemresa greps båda utanför sitt hotell och hindrades att åka tillbaka till Norge. I närmare 30 timmar hölls journalisterna kvar – innan de släpptes.

Båda är nu hemma i Norge.

Händelserna får Svenska fotbollsförbundets (SvFF) generalsekreterare Håkan Sjöstrand att reagera.

– Journalister som gör sitt jobb och i det här fallet ställer kritiska frågor, att de blir gripna, är bedrövligt, säger han.

För dialog på plats

Håkan Sjöstrand och SvFF har tidigare framhållit att man vill föra en dialog på plats för att förbättra situationen i Qatar. Det har mest handlat om gästarbetarnas tuffa arbetssituation. Bland annat har engelska tidningen The Guardian rapporterat om att 6 500 gästarbetare mist livet i Qatar.

Nu riktas ljus mot frågan om press- och yttrandefrihet.

– Det här visar än en gång att det som är självklart hos oss inte är det överallt, säger Sjöstrand.

Osäker på Qatarresa

Det svenska förbundet planerar en resa till Qatar med de andra nordiska förbunden. Norska fotbollsförbundets generalsekreterare Pål Bjerketvedt har öppnat för att resan inte blir av efter det som hänt.

– Vi planerar resan fortfarande, hur det här påverkar kan jag inte säga i dag. Jag har varit i kontakt med min norska kollega och vi måste prata ihop oss, säger Håkan Sjöstrand.

TT: Ser du att ni uppnår framsteg genom att föra dialog på plats?

– Man måste ha med sig att vi är ett fotbollsförbund, vi kan verka utifrån våra förutsättningar och begränsningar. Här måste också myndigheter av olika slag göra sitt i frågan. Vi fortsätter trycka på i frågorna före VM, under VM och sedan ser vi vad fotbollen lämnar efter sig för avtryck efter VM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!