Sjöstrand: Hade kontakt med kollega i Ryssland

Svenska fotbollförbundet vill flytta playoff-matcherna i VM-kvalet frĂ„n Ryssland. HĂ„kan Sjöstrand var pĂ„ torsdagen i kontakt med det ryska förbundet. –Jag framförde var vi stod i frĂ„gan, sĂ€ger generalsekreteraren till TT.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare HÄkan Sjöstrand. Arkivbild.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare HÄkan Sjöstrand. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-02-24 17:35

Tillsammans med de tjeckiska och polska fotbollsförbunden gick SvFF ut med ett gemensamt uttalande pÄ torsdagen: Flytta playoff-matcherna i VM-kvalet frÄn Ryssland.

”Vi som skrivit under det hĂ€r avtalet övervĂ€ger inte att resa till Ryssland och spela fotbollsmatcher dĂ€r. Den militĂ€ra eskalering som vi betraktar innebĂ€r allvarliga konsekvenser och sĂ€nker avsevĂ€rt sĂ€kerheten för vĂ„ra landslag och officiella delegationer”, stĂ„r det i uttalandet, signerat Sveriges, Tjeckiens och Polens generalsekreterare.

"Rent vansinne"

Den 24 mars Ă€r det planerat att Ryssland ska ta emot Polen i playoff till VM. Om ryssarna vinner den matchen fĂ„r de Ă€ven hemmaplansfördel i den avgörande playoff-matchen – mot antingen Sverige eller Tjeckien.

”Vi förvĂ€ntar oss att Fifa och Uefa reagerar omedelbart och tar fram alternativa lösningar gĂ€llande platser dĂ€r de kommande matcherna kan spelas”, stĂ„r det Ă€ven i uttalandet.

– Polen stĂ„r inför ett faktiskt möte i Ryssland. De har precis lika stor oro som oss och tycker det Ă€r rent vansinne det vi fĂ„r se och ta del av nu. I den hĂ€r frĂ„gan Ă€r det helt omöjligt att de hĂ€r matcherna ska genomföras, sĂ€ger Sjöstrand till TT.

I kontakt med ryska förbundet

TT: Har ni haft nÄgon kontakt med det ryska förbundet?

– Jag hade en kontakt med min kollega i Ryssland i morse (Rysslands generalsekreterare).

TT: Vad sa ni?

– Det var ett kort samtal dĂ€r jag framförde var vi stod i frĂ„gan och jag ville vara uppriktig och sĂ€ga att det hĂ€r Ă€r vĂ„r hĂ„llning. Det var det jag framförde.

TT: Vad fick du för svar?

– Han tog till sig de uppgifterna jag lĂ€mnade.

Svenske landslagsstjĂ€rnan Emil Forsberg fick efter 3–1 och totalt 5–3 mot Real Sociedad i Europa League frĂ„gan av Viaplay hur han ser pĂ„ situationen att eventuellt möta Ryssland i Ryssland.

Forsberg sÀger att han inte tÀnker pÄ just det för tillfÀllet, men sÀger om situationen:

– Det kĂ€nns inte bra. Jag vill, som varje mĂ€nniska tror jag, fĂ„ slut pĂ„ det hĂ€r pĂ„ en gĂ„ng. Jag kĂ€nner med ukrainarna och hoppas det tar slut.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!