Sjögren efter Norges EM-fiasko: "Är ingen robot"

Norges före detta förbundskapten Martin Sjögren fick avgå efter sommarens EM-fiasko. Dessutom inkasserade man EM-historiens största förlust. –Jag är också människa, jag är ingen robot som är immun mot vad folk tänker och tycker, säger han till SVT.

Martin Sjögren talar ut om sommarens EM-fiasko med Norge. Arkivbild.

Martin Sjögren talar ut om sommarens EM-fiasko med Norge. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Fotboll2022-08-29 16:58

Norge gick in i fotbolls-EM med skrällchans till medaljer. I stället blev det uttåg redan i gruppspelet.

– Det var nog många som kände att det här var på en lägre nivå än vad vi någonsin hade kunnat tro, säger Sjögren till SVT.

Det började bra för Norge, som vann enkelt med 4–1 i premiären mot Nordirland. Man hade dessutom sparkapital i att superstjärnan Ada Hegerberg inte gjorde något av målen. Men sen kom förnedringen, 0–8 mot England, som innebar historiens största förlust i EM-sammanhang.

Truppen var nedbruten

– I efterhand lider jag med spelarna som har fått vara med om en sådan förnedring som det var, säger Sjögren.

Förbundskaptenen hade precis förlängt sitt avtal med Norge med premissen att en utvärdering skulle göras efter säsongen.

– Att det inte blev en fortsättning var ganska naturligt.

Inför gruppspelets sista match mot Österrike hade Norge allt i egna händer om det skulle bli något avancemang. Då förlorade man med 0–1 och EM var över. Sjögren säger att spelartruppen förmodligen var nedbruten.

"Jag är ju också människa"

– Det var svårt att där och då, efter den insatsen, gjuta mod i alla. Det handlar inte bara om spelartruppen, det handlar om ledarstaben också. Alla försökte verkligen och jobbade väldigt hårt med sig själva för att bygga upp tron.

I och med EM-fiaskot fick Sjögren utstå en hel del kritik. Något som inte alltid är så lätt att hantera.

– Jag är också människa, jag är ingen robot som är immun mot vad folk tänker och tycker. Men det är en del av det här. Man får vara lite som en gås och låta det rinna av, men det är klart att lite blir präglad av det lite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!