Lokala fotbollsprofilen på plats i EM i England

På fredag ställs Sveriges damlandslag mot Belgien i en rafflande EM-kvartsfinal. Men HMIS-tränaren Roger "Bullford" Olofsson, som varit på plats i Sheffield under gruppspelet, får dessvärre fortsätta följa EM-dramat från TV-soffan i Sverige.

Så här såg det ut under uppladdningen inför match när Mariannelundsbon Roger Olofsson med vänner var på plats i England.

Så här såg det ut under uppladdningen inför match när Mariannelundsbon Roger Olofsson med vänner var på plats i England.

Foto: Foto: Privat

Fotboll2022-07-21 16:30

– Nu är jag hemkommen, efter att ha varit två veckor i England. Det var en härlig vistelse där Sheffield och folket generellt i England bjöd på ett familjärt bemötande. Vi var tre personer i sällskapet och hade biljetter för att se Sveriges gruppspelsmatcher mot Nederländerna, Schweiz och Portugal. Men trots att vi gärna hade velat se resten av landslagets resa i turneringen så blir det att göra det via TV:n här i Sverige, sa tränaren och fotbollsentusiasten Roger Olofsson efter att ha landat i Sverige igen.

Under vistelsen i England bodde Roger Olofsson och hans vänner både i Manchester, Sheffield och Liverpool.

Hur reste ni under de här dagarna?

– Vi flög mellan Köpenhamn och Manchester, både på dit och hemresan. Sedan åkte vi tåg de övriga bitarna. Vi rörde oss även runt i form av flertalet båtfärder samt Hop On-Hop Off-bussar, vilket är en självklarhet när man är i England.

Det här var första gången som Olofsson och kompani följer just damernas landslag i ett mästerskap. Tidigare har gänget endast följt herrarna utomlands, i sju mästerskap sedan början av 2000-talet.

Hur var det att följa damerna?

– Det har varit jättetrevligt. Men spelmässigt har det kanske inte varit någon jättehöjdare, förklarar han och fortsätter:

– De första två matcherna (mot Nederländerna och Schweiz) var intressanta att se. Men den "ganska enkla" matchen mot Portugal var något tråkigare. Annars bjöds det på en hel del upplevelser och fotbollsfebern steg sig helt klart åt huvudet när man var där.

Vad är det som lockar så mycket att följa med och stötta från läktaren?

– Dels är det ett genuint fotbollsintresse. Men samtidigt träffar man många nya människor, och det är något alldeles extra. Man känner alltid att man vill tillbaka varje gång man kommit hem till Sverige igen. Så därför har det blivit ett par resor genom åren. Och jag har sett mycket av Europa bara tack vare fotbollsmästerskapen. Och ännu har jag inte rest färdigt, det kan jag lova, säger han och påminner om varför resorna är extra roliga:

– Kamratskapen får man absolut inte glömma, den kommer förstås också med på ett hörn. Att göra dessa resor är brutalt mycket roligare när man har ett gäng vänner med sig. Vi har varit uppemot åtta stycken som åkt tidigare, och energin sprudlar minst lika mycket varje gång vi drar ut på ett nytt äventyr.

Hur var fotbollsstämningen när ni anlände i England?

– Det var inte alls så mycket drag faktiskt. Inte alls som jag är van vid sedan tidigare. Tyvärr är väl inte intresset för damernas mästerskap lika stort som det är för herrarna. Men fotbollen på damsidan har bara blivit större och större, så intresset kanske kommer öka. Förhoppningsvis i alla fall. Det snackades otroligt lite om damernas mästerskap när man träffade folk på puben eller längs gatorna. Och det tycker jag är riktigt synd.  

Vad väntar nu i Sverige då?

– För min egen del, inte så mycket. Jag har en och en halv vecka kvar av semestern. Sedan blir det att ta tag i herrlaget inför höstens fotbollssäsong. Men vi får ju inte glömma att nästa mästerskap inte är långt borta, Nationsleague-slutspelet är ju i september. Då blir det match för herrarna mot Slovenien och Serbien. Det får jag inte missa, haha.

Roger Olofsson följer Sverige överallt på de stora mästerskapen i fotboll. Klart att han var i England för att följa EM.
Roger Olofsson följer Sverige överallt på de stora mästerskapen i fotboll. Klart att han var i England för att följa EM.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!