Sirius stjärnlaget – inte topptippade Häcken

Är Sirius betydligt starkare än vad expertisen trodde inför allsvenskan? Eller är Häcken avsevärt svagare? Eller är det både ock? Tiden får ge besked, men fakta från dagens möte mellan klubbarna på Bravida arena: Sirius vann med 2–1.

Sirius målvakt David Mitov Nilsson vinner en duell mot Häckens Godswill Ekpolo.

Sirius målvakt David Mitov Nilsson vinner en duell mot Häckens Godswill Ekpolo.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-04-24 17:09

Sju poäng på tre matcher, bara två insläppta mål och långa stunder en fotboll som får finsmakarna att njuta.

Tränaren Daniel Bäckström har byggt vidare och förfinat Henrik Rydströms arbete i Uppsalaklubben. Defensiven är stark och välorganiserad, mittfältet har både finess och muskler och offensiven levererar.

Kouakou slog till tidigt

Redan efter elva minuter visade Sirius på nytt varför laget ska tas på allvar även den här säsongen. Axel Björnström drev upp, satte fart, släppte till Nahom Netabay som förlängde in till Christian Kouakou – som plötsligt befann sig fri med Pontus Dahlberg.

– Jag är med på löpningen och sedan är det bara att sätta dit den, säger Christian Kouakou till Discovery plus.

Tungt favorittippade Häcken kom in till matchen med två raka förluster – mot Halmstad och Malmö FF. Nerverna tycktes sitta utanför tröjorna.

Sirius fick diktera villkoren.

– Vi börjar starkt, går på offensiven direkt. Det känns som att vi attackerar varje gång. Vi har tålamod i passningsspelet och har energi i anfallsspelet, säger Kouakou.

"Mycket frustration"

Rutinerade vänsterbacken Martin Olsson, ny i Häcken, gjorde comeback efter ett skadeuppehåll.

– Känns skönt att äntligen vara på en fotbollsplan igen. Det har varit mycket frustration sedan jag kom hit. Baklåret känns bra.

Landslagsveteranen var inte nöjd med den kollektiva prestationen

– Första 20 har vi svårt att rulla boll, det är inga spelare som möter och det blir många långbollar. Det är mentalt, vi måste våga mera för att vända det här, säger Olsson till Discovery plus i halvtid.

– Mentalt? Klart det är frustration efter två raka förluster, men den frustrationen måste ned i fötterna, säger Häckens tränare Andreas Alm.

Den nådde inte dit.

Danskt drömmål

Däremot visade dansken Marcus Mathisen, ny för säsongen från Falkenberg, att han har bra tryck i högerfoten.

2–0 bara minuter in i andra halvlek var rena rama drömmålet, ett distansskott.

– Då var det tufft, men vi körde på. Vi klarade inte att få ett kryss i dag. De försvarar sig bra. Vi har tre fyra väldigt stora chanser som vi ska sätta, säger Häckens Tobias Heintz.

Häcken jobbade hårt för reduceringen som kom med drygt tio minuter kvar. Inhopparen Patrik Wålemark gjordes ned, Alexander Jeremejeff slog in straffen – och sitt första allsvenska mål för säsongen.

En kvittering var nära flera gånger, men Sirius – med storspelande David Mitov Nilsson i målet – höll undan och tog första allsvenska segern mot Häcken.

Häcken, av många tippat som utmanare om SM-guldet, står på tre raka förluster.

Christian Kouakou jublar efter 1–0-målet för Sirius i 2–1-segern mot Häcken.
Christian Kouakou jublar efter 1–0-målet för Sirius i 2–1-segern mot Häcken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!