Sirius ändade AIK:s långa segersvit på Friends

Den 15 matcher långa segersviten på Friends arena är bruten – men en annan står sig. Upphämtningen från 0–2 till 2–2 mot Sirius håller AIK:s förlustfria rad hemma vid liv. Men de tappade poängen bjuder in främst Hammarby och Häcken i den allsvenska toppstriden. –Det borde ha räckt med två mål för att vinna den här matchen, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak till Discovery+.

Sirius Tim Björkström och AIK:s Amar Abdirahman Ahmed i duell i 2–2-matchen på Friends arena.

Fotboll2022-05-21 17:10

Det svängde rejält på nationalarenan i en första halvlek som bjöd på matchens samtliga fyra mål.

Och det kunde ha slutat hur som helst under de avslutande 45.

AIK gick in till mötet med Sirius med fem raka segrar på Friends arena den här säsongen – och utan att ha släppt in ett mål på 450 minuter.

Rörig defensiv

Men med Sotirios Papagiannopoulos avstängd spräcktes det solida samarbetet med landslagsuttagne Alexander Milosevic. Draget att sätta in Mikael Lustig som Milosevics partner visade sig allt annat än lyckat.

Kollektivt fungerade inte defensiven. Som vid Christian Kouakous ledningsmål. Kouakou vände, sköt, bollen tog en bana via Lustigs ben och ställde helt Kristoffer Nordfeldt. Aningen tursamt, alltså, men det manöveravstånd Lustig bjöd Kouakou på var alldeles för frikostigt.

När det small igen gavs Patrik Karlsson Lagemyr fritt skottfält på Moustafa Zeidans inspel. Inga AIK:are fanns i närheten av "PKL" som placerade in 0–2 i den 39:e minuten.

– Det är sånt här man kämpat för länge, säger Karlsson Lagemyr till Discovery + efter sitt första allsvenska mål på två år.

AIK var smått chockat av matchutvecklingen och underläget, men det fick också en väckarklocka att ringa på högsta volym. Fyra minuter senare lyfte Axel Björnström känsligt in bollen mot Jordan Larsson.

Kvitterade på tilläggstid

I vad som troligen var hans sista hemmamatch för klubben nickade Larsson in reduceringen.

Mer kom.

Tre minuter in på tilläggstid tappade Aron Bjarnason bort framstormande Erick Otieno. Vid ena stolpen större vänsterbacken in kvitteringen på Bilal Husseins perfekt slagna långboll.

– Vi kommer tillbaka blixtsnabbt. Nu är vi vakna och ska gå ut till andra halvlek och köra över dem. Nu gäller det att bygga vidare på den energin vi fick, säger Jordan Larsson i halvtidsintervjun med Discovery+.

Energin var det inget fel på sista 45. AIK öste på, tränaren Bartosz Grzelak bytte in Benjamin Mbunga Kimpioka, som fick en gratischans men Marcus Mathisen räddade på mållinjen.

AIK ville ha straff för hands men domaren Mohammed Al-Hakim lät spelet fortsätta. Något som konkret innebar att Amar Abdirahman Ahmed, inhoppare även han, prickade stolpen.

Al-Hakim hade ytterst höga krav på vad som anses vara hands i straffområdet. Otienos med några minuter kvar var betydligt klarare än Mathisens men gav inte Sirius den straff spelarna skrek efter.

Sirius tog en poäng som om inte annat spetsar till läget i den allsvenska tabellens topp. AIK toppar på 20 poäng, tre fler än Hammarby och Häcken som båda har två matcher färre spelade.

I morgon tar Hammarby emot IFK Norrköping medan Häcken tar sig an Malmö FF på bortaplan.

Fakta: AIK:s förlustfria hemmasvit

(TT)

AIK:s 20 matcher långa svit utan förlust hemma på Friends arena levde farligt mot Sirius, men upphämtningen ledde till match 21 utan förlust. Däremot bröts sviten på 15 raka vinster i allsvenskan.