Sent spansk segermål – playoff väntar Sverige

Det gick förstås inte. Spanien har ännu inte förlorat ett VM-kval på hemmaplan. In i det sista hade landslaget chansen att sätta stopp för den sviten och nå hela vägen till VM i Qatar. Då tryckte Alvaro Morata in en ribbretur.

Spanien vann VM-kvalet med 1–0 efter Alvaro Moratas sena mål.

Spanien vann VM-kvalet med 1–0 efter Alvaro Moratas sena mål.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2021-11-14 22:49

Spaniens 1–0 i 86:e minuten cementerade gruppsegern och skickade definitivt Sverige till playoff i mars.

Fotboll kan vara en märklig sport. För exakt på dagen fem månader sedan klarade ett utspelat svenskt landslag 0–0 i EM-premiären på samma arena, La Cartuja-stadion i Sevilla.

Skillnaden mot då var påtaglig.

Defensiven satt som en smäck. Viktor Nilsson Lindelöf var inte bara lagkapten och försvarschef, han agerade även som en ledare. En mäktig insats och en personlig revansch som hette duga efter blundern i Batumi.

Och offensiven var inte så pjåkig.

Det skapades tillräckligt med möjligheter för ett mål som kunde snuvat spanjorerna på topplatsen i grupp B.

Emil Forsberg hade två riktigt fina avslut, båda dessvärre på fel sida om stolparna.

30-åringen satt full fart framåt, fick skottläge men avslutet hamnade strax utanför. Matchens bästa chans så långt – och redan efter en kvart visade både Alexander Isak och Forsberg varför de får mer uträttat spelmässigt utan Zlatan Ibrahimovic på planen.

Gick inte bort sig

Landslaget gick inte bort sig i dubbelmötet med Luis Enriques bollskickliga lirare. Det var inte i Solna eller Sevilla gruppsegern förlorades, utan i Aten och i en turistort vid den georgiska Svartahavskusten.

Moratas segermål var mycket en konsekvens av kravet på ett svensk mål. Hade 0–0 räckt hade landslaget inte forcerat framåt i slutet.

Det som hänt har hänt och det finns ingen väg tillbaka, bara en framåt mot playoff, men någonstans i sitt stilla sinne måste Janne Andersson ställa sig frågan:

Gjorde jag rätt som frångick en vinnande uppställning från sommarens och höstens landskamper? Den med Dejan Kulusevski eller Robin Quaison bredvid Alexander Isak.

Det går att säga mycket om de brända chanserna mot Georgien i torsdags, men missar är missar och alldeles för många av dem stod Zlatan Ibrahimovic för.

Spanjorerna utvisslade

Sverige vågade mer och mer, tog initiativ, bröt fram, kombinerade – och Forsberg fick ett nytt jätteläge. Från något snäv vinkel drog han till, Unai Simon kastade sig raklång när bollen var ytterst nära att pricka stolpen.

När tysken Felix Brych blåste för paus visade publiken vad den tyckte om det eviga spanska passningsältandet.

Ekon av en orkan av busvisslingar studsade mellan betongvägarna på den bedagade arenan, byggd inför Sevillas två misslyckade försök att få de olympiska sommarspelen 2004 och 2008.

Alexander Isak grämde sig tre minuter in i andra halvlek. Han fick den riktigt stora möjligheten så långt, men förivrade sig på Cesar Azpilicuetas felpassning och missade grovt.

Med 30 minuter kvar och fortsatt 0–0 kom de första svenska bytena, men knappast de väntade. Både Forsberg och Kulusevski plockades av, in kom Quaison och Mattias Svanberg.

Först med 18 minuter kvar skickades Ibrahimovic in och ersatte Isak.

Avgörande i mars

Playoff lottas i Zürich den 26 november.

Tolv lag gör i tre grupper upp om tre platser i slutspelet. Semifinalerna spelas den 24 eller 25 mars. Finalerna spelas den 28 eller 29 mars.

Först på tisdag kväll, när kvalet avslutas, står det klart om Sverige seedas som ett av sex hemmalag i playoff-semifinalen.

Janne Andersson och Peter Wettergren, hans högra hand, går inte sysslolösa fram till slutet av mars. I december tar de ut truppen till januariturnén.

Landslaget valde efter hård kritik att välja bort Qatar som vistelseort. I stället reser truppen till Algarvekusten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om