Sembrant: "Stolt över att stå här i dag"

Det var smärtsamt att missa OS, lika smärtsamt att se kompisarna missa guldet i Tokyo. Nu är Linda Sembrant tillbaka, redo att glömma 2021 och med ett EM-guld i sikte. –Det är ett jävla slit jag har gjort, och jag är stolt över att jag står här i dag, säger Juventusbacken.

Linda Sembrants högerknä är tillbaka i gott slag. Juventusbacken är under Algarve Cup med och tränar med fotbollslandslaget för första gången på nästan ett år.

Linda Sembrants högerknä är tillbaka i gott slag. Juventusbacken är under Algarve Cup med och tränar med fotbollslandslaget för första gången på nästan ett år.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-02-16 18:21

Sveriges fotbollsdamer hade en närapå perfekt sommar i Japan. Men medan landslaget grävde silver i Tokyo satt den vanligtvis givna truppmedlemmen Linda Sembrant hemma i Turin med högerbenet i paket.

Den 14 maj förra året gjorde Sembrant illa knäet under en träning med klubblaget Juventus. Det visade sig snabbt att skadan var allvarlig, att det skulle krävas operation och redan dagen därpå konstaterades att OS-drömmen var krossad.

– Det var väldigt känslosamt att följa OS, speciellt när det kom så tätt inpå att jag gjorde illa mig. Så det var väldigt tufft, samtidigt som jag var otroligt stolt över tjejerna, säger Sembrant.

"Känns helt magiskt"

Den där sorgen ser man inte många spår av på Estádio da Nora i Albufeira, när Linda Sembrant för första gången på nästan ett år åter tränar med sina landslagskompisar. För drygt en vecka sedan gjorde hon sin första match på 268 dagar, när Juventus mötte Verona, och comebacken kryddades sedan med en plats som reserv till Sveriges trupp till Algarve Cup.

Inte konstigt att det lyser om 34-åringen.

– Det har varit ett dagligt slit för att knät ska bli bra. Det har varit en väldigt utmanande och lång resa. Och jag har inte träffat gänget på snart ett år. Så det känns enormt kul att vara här och träffa alla igen. Det känns helt magiskt, det känns som att det var så längesedan samtidigt som det känns som i går, säger Sembrant.

Hon är inte tänkt att spela några matcher i träningsturneringen på den portugisiska sydkusten – Sverige inleder mot Danmark på fredag – men är med och tränar för fullt.

– För mig var det en perfekt lösning, jag har precis börjat träna och spela med Juventus. Så att kunna fortsätta träna fotboll varje dag här, det var perfekt, säger Sembrant.

– Men knät känns bra, jag mår bra. Det är underbart att kunna spela fotboll igen. Från att inte kunna gå till att vara här, det känns obeskrivligt.

"Kan gå hela vägen"

Trots att hon inte ska spela matcher är Algarve Cup en viktig begivenhet för Linda Sembrant. Efter den här samlingen återstår nämligen bara VM-kvalmatcherna mot Georgien och Irland i april innan truppen till sommarens fotbolls-EM i England tas ut.

Den vill "Sempan" hemskt gärna ta en plats i. Hon har inte för avsikt att missa ännu en stor chans till ett mästerskapsguld.

– Som alltid i ett mästerskap kommer det krävas otroligt mycket. Vi behöver vara väldigt starka turneringen igenom, men jag tycker att vi har visat att vi är ett väldigt starkt landslag. Vi vet att vi har kapaciteten att gå hela vägen, säger Sembrant.

Fakta: Linda Sembrant

Född: 15 maj 1987 i Uppsala (34 år).

Position: mittback.

Klubb: Juventus.

A-landskamper/mål: 126/14.

Tidigare klubbar: Bälinge (–2007), Lincoln (korttidslån 2006), AIK (2008–2010), Göteborg (2011), Tyresö FF (2012–2014), Montpellier (2014–2019).

Främsta meriter: VM-silver 2019, OS-silver 2016, VM-brons 2011. Italiensk ligamästare med Juventus 2020 och 2021, SM-guld med Tyresö FF 2012. Årets back på Fotbollsgalan 2016 och 2019.


Fakta: Algarve Cup 2022

Algarve Cup 2022 avgörs 16–23 februari och innehåller fem lag: Sverige, Danmark, Portugal, Norge och Italien.

Samtliga lag spelar två inledande matcher där de två främsta därefter möts i final. Resterande tre lag avslutar i stället turneringen genom att möta varandra i var sin halvlek, så att alla deltagande lag får spela totalt tre matcher.

Sveriges matcher:

18 februari, klockan 17.05 (svensk tid): Sverige–Danmark.

20 februari, klockan 17.05: Sverige–Portugal.

23 februari: placeringsmatch.

Sveriges trupp:

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Chelsea, Emma Berglund, Häcken, Josefine Rybrink, Häcken, Nathalie Björn, Everton, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Emma Kullberg, Brighton, Amanda Nildén, Juventus, Julia Roddar, Washington.

Mittfältare och anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Hanna Bennison, Everton, Caroline Seger, Rosengård, Elin Rubensson, Häcken, Kosovare Asllani, Real Madrid, Olivia Schough, Rosengård, Lina Hurtig, Juventus, Sofia Jakobsson, San Diego, Madelen Janogy, Hammarby, Fridolina Rolfö, Barcelona, Johanna Rytting Kaneryd, Häcken, Stina Blackstenius, Arsenal, Anna Anvegård, Everton.

Reserv: Linda Sembrant, Juventus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!