Segern som ger landslaget hopp

Individuella prestationer av högsta klass och ett lag som satt ihop. Sverige fick bitarna på plats, när det krävdes som mest. 2–1 betyder att hoppet om att stanna kvar i Nations Leagues A-division lever. –Fantastiskt, det var viktigt att vinna, säger Dejan Kulusevski till C More efter att ha gjort sitt första mål i landslagströjan.

Dejan Kulusevski ger Sverige ledningen.

Dejan Kulusevski ger Sverige ledningen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2020-11-14 21:45

Janne Anderssons direktiv från coronakarantänen hemma i Lidingö var i huvudsak tre – och kan ha låtit i stil med det här under samtalen med Peter Wettergren, hans sidekick sedan många år och nu matchcoach i Anderssons frånvaro:

+ Satsa på Marcus Danielson som mittback, trots att mer erfarne Filip Helander finns i truppen. Danielson klarade sig bra mot Danmark i onsdags.

+ Sebastian Larsson behövs på mittfältet för att få bättre balans mellan offensiv och defensiv.

+ Kulusevski har visat flera gånger i U21-landslaget och i Serie A att han klarar rollen som anfallare galant. Hans kvalitéer behövs där framme och i en mer central och involverad roll.

– Jag trivs väldigt bra centralt i banan för jag har mycket fler valmöjligheter när jag har bollen, säger han till C More.

Bingo i laguttagningen

Snacka om bingo, snacka om fingertoppskänsla. Trion glänste i en taktiskt fullträff mot de vice världsmästarna Kroatien.

Danielson lirade bredvid Victor Nilsson Lindelöf som om han inte gjort annat i åtskilliga år. Av frisparks- och hörnspecialisten Larsson vet landslaget vad man får i fråga om smarthet och arbetskapacitet.

Och Kulusevski? I en ny position fick han ut än mer av sin enorma talang.

Direkt eller indirekt kunde 20-åringen ha satt landslaget i ett gynnsamt läge redan under den första kvarten. Här är målchanserna som kunde, i något fall snudd på borde, ha gett Sverige en tidig ledning:

+ Larsson återvann bollen långt ut till vänster, spelade Emil Forsberg som släppte till Kristoffer Olsson. Kulusevski fick bollen strax utanför straffområdet. Med högerfoten försökte han placera skottet, men Dominik Livakovic tog några kliv ut och parerade.

+ En fin kombination var på vippen att friställa Kulusevski men Marcus Bergs passning blev för snål.

+ Kulusevski hittade djupledsspringande Forsberg vars avslut – i ett fritt läge – gick mitt på Livakovic.

Första landslagsmålet

Men den som väntar på något gott...

I 37:e minuten sög Kulusevski in bollen från Mikael Lustig, tryckte sig förbi Mateo Kovacic och satte en bredsida i Livakovics högre hörn.

Bortsett från några få kroatiska attacker, den farligaste var Ivan Perisics distansskott som Robin Olsen tippade till hörna, förde Sverige matchen.

Ville mest, kunde mest. Snabbt, rörligt spel med kombinationer och positionsbyten gav farligheter. Defensivt fanns disciplinen, medvetenheten och en aggressivitet som konstant störde de bollskickliga kroaterna.

Kulusevskis mål – hans första i landslaget – förde då upp Sverige på tredje plats i gruppen, förbi Kroatien som var piskat att våga mera, gå framåt. Det öppnade för kontringar.

Mittbackens målsuccé

På tilläggstid kom hörnan som Sebastian Larsson slog med sedvanlig kraft och precision – och som möttes lika perfekt med pannan av Marcus Danielson.

Livakovic var chanslös på den hårda, välriktade nicken i samma hörn som Kulusevski också hittade.

Albin Ekdal är uppe i 55 landskamper, men väntar fortfarande på att få fira sitt för landslagasmål. Mycket bättre läge än det han serverades av Kulusevski efter 63 minuter får han inte.

När Ekdal bara hade att placera in 3–0 fick han bakvikt och bommade målet grovt.

Ett kostsamt misstag.

Kroatiens viktiga reducering kom med sju minuter kvar, när Perisics nick gick in via Danielsons axel, och kroaterna tog tillbaka tredjeplatsen.

– Det viktigaste är att vi vinner, sprid det till alla, skrek Peter Wettergren till lagkaptenen Berg.

Det kunde blivit 3–1, men Livakovic räddade starkt på en ny nick av Marcus Danielson.

– Vi vann matchen, det var det vi skulle göra. Vi har match mot Frankrike och vi ska göra det bästa av situationen. Det var viktigt att vinna, nu kommer vi ha ännu bättre känsla inför den matchen, säger Kulusevski.

Fakta: Så blir Sverige trea i gruppen

Sverige och Kroatien har lika många poäng (3), är lika i inbördes möten (3–3 efter 1–2 och 2–1) och har samma målskillnad (sex minusmål).

Inför den sista omgången håller Kroatien tredjeplatsen enbart i kraft av fler gjorda mål (sju mot Sveriges tre).

Sverige tar tredjeplatsen och är kvar i A-divisionen vid:

+ Fler tagna poäng än Kroatien.

+ Bättre målskillnad vid lika poäng.

I sista omgången på tisdag möter Sverige Frankrike på Stade de France i Paris. Kroatien möter Portugal på hemmaplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!