"Sebastian Larsson har lämnat ett hål efter sig"

AIK kliver in i en ny allsvensk säsong utan Sebastian Larsson. Ett tomrum måste fyllas, menar nyförvärvet Jimmy Durmaz. –Jag hade gärna sett "Seb" bredvid mig, säger han.

Sebastian Larsson har avslutat karriären, nu ska AIK försöka fylla tomrummet efter mittfältaren. Arkivbild.

Sebastian Larsson har avslutat karriären, nu ska AIK försöka fylla tomrummet efter mittfältaren. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-03-31 05:30

AIK slutade femma i fjol och på upptaktsträffen nyligen tippade medierna Solnaklubben på samma placering i år.

För lågt tycker stjärnvärvningen Jimmy Durmaz, som lämnade Malmö FF och allsvenskan 2012, och som nu är tillbaka i den svenska högstaligan.

– Jag tycker att vi har något spännande på gång och har vi inte det kravet på oss själva, att komma topp tre och kunna vinna allsvenskan, då behöver vi inte spela fotboll, säger Durmaz som senaste säsongerna spelat i Turkiet.

"Ett säkerhetsbälte"

Mycket är nytt i AIK, bland annat valde den tidigare landslagsstjärnan Sebastian Larsson att avsluta karriären efter förra säsongen.

– Det är många meter som försvinner från oss nu och det är många matcher som försvinner när "Seb", och även "Micke" (Mikael Lustig), kliver av. Jag hade gärna sett "Seb" bredvid mig ett år till, säger Durmaz.

Nye tränaren Andreas "Brännan" Brännström tror också att Larssons frånvaro kommer att märkas.

– Han var ett säkerhetsbälte, en städgumma för övriga. När röda lampan blinkade och man hade tappat boll i fel läge, när de andra precis upptäckt det, då var han redan i maxfart och städade bort tio kontringar per match. Det är det vi har brottats lite med på försäsongen, ingen spelare kan ta det ensam som "Seb" kunde, vi som lag måste på något sätt fylla hålet efter honom, säger "Brännan".

Durmaz: Jag får ta skiten

Durmaz är däremot redo att axla ansvaret i sin nya klubb.

– Jag vill att de andra i laget ska kunna lägga det ansvaret på mig, så att de kan spela fritt och utöva sin bästa fotboll. Att jag tar ansvar, att jag får ta all skit om det är skit, de (medspelarna) ska bara explodera, säger han.

– Jag lägger det ansvaret på mig själv, sedan vet jag att AIK också lägger det ansvaret på mig. Jag kommer in som en ledare i laget för grabbarna.

Med drygt tio år ute i Europa återvänder Durmaz nu till allsvenskan, och det har hänt en del sedan han lämnade senast.

– Allsvenskan har växt i mina ögon, när man kollade var det ett enormt tryck kring matcherna, men nu när jag kommer hem och ser allt det här (bland annat intresset på upptaktsträffen) runt omkring: wow, bra, häftigt, kul. Det gör att man blir mer motiverad, säger Durmaz.

Mer press i AIK

Nye tränaren Andreas Brännström ska förändra AIK:s sätt att spela fotboll.

– Tittar man på AIK under ett gäng år har man varit robusta, svårforcerade – ganska tunga. Sedan har klubben egentligen tagit ett strategibeslut att vara en lite annan typ av AIK. Rätt eller fel, men det är beslutet – så är jag anställd för att verkställa det. Det handlar om att vi ska ha bollen lite mer, skapa fler chanser och så vidare.

På söndag smäller det när Brännström gör sin första allsvenska match som AIK-tränare, borta mot nykomlingen Halmstads BK.

Han åker dit med stora AIK, inte lilla Mjällby.

– Det är klart att man måste göra saker på kortare tid här, det är ingen som är så orolig om man förlorar en premiär i Mjällby – det finns tid att rätta till det. Här måste du göra det på mycket kortare tid.

AIK:s mittfältare Jimmy Durmaz till vänster.
AIK:s mittfältare Jimmy Durmaz till vänster.
Fakta: Jimmy Durmaz

Ålder: 34.

Position: Mittfältare.

Tidigare klubbar: BK Forward, Malmö FF, Genclerbirligi, Olympiakos, Toulouse, Galatasaray, Karagümrük.

Aktuell: Hemvändare i allsvenskan, men inte i Malmö FF, utan i AIK.


Fakta: Andreas "Brännan" Brännström

Ålder: 46.

Tidigare klubbar som tränare, urval: Mjällby, Hajduk Split (assisterande), Jönköpings Södra, Dalkurd.

Aktuell: Ny tränare i AIK inför säsongen och gör sin första allsvenska match med sin nya klubb mot Halmstads BK på söndag.


Fakta: Fem andra profiler som slutade 2022

+ Erik Friberg, mittfältare, Häcken

Ikon på Hisingen som fick avsluta sin karriär med att vinna SM-guld med sitt Häcken – det första i klubbens historia.

+ Ola Toivonen, anfallare, Malmö FF

Vände 2020 hem till allsvenskan efter ett decennium utomlands. Vann två SM-guld med MFF efter hemkomsten.

+ Mattias Bjärsmyr, försvarare, IFK Göteborg

Vände även han hem till allsvenskan 2020. Fick senare samma år vara med och vinna svenska cupen.

+ Richard Magyar, försvarare, Hammarby

En ledargestalt på Södermalm som valde att sluta blott 31 år gammal. Har vid flera tillfällen pratat öppet om psykisk ohälsa, har även släppt en bok om ämnet.

+ Per Karlsson

Utöver Larsson och Lustig tackade även Karlsson för sig efter fjolåret. Förutom ett år då han var utlånad var han AIK trogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!