Scouten som är redo för ett nytt äventyr

I många år har Lasse Jacobsson varit förbundskaptenen Janne Anderssons spanare. Han trivs i rollen som landslagets matchbevakare. Men snart är det slut med samarbetet. Eller? Jacobsson följer gärna med Andersson på ett nytt äventyr. –Det skulle vara trevligt, säger han.

Lasse Jacobsson, landslagets matchbevakare.

Lasse Jacobsson, landslagets matchbevakare.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-10-16 12:08

Anderssons mer än sju år som förbundskapten är snart över. Med honom går även assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren och flera andra i staben kring landslaget.

TT: Vill du vara kvar i din roll under en ny förbundskapten?

– Jag har inte ens tänkt tanken. Jag har lite andra åtaganden också, med skolan och jobbet (talangscout) i Halmstads BK. Det är inget jag funderat på över huvud taget, säger han.

"Det är nog bra"

Då tycks det locka mer att jobba vidare med Andersson & Co någon annanstans i fotbollsvärlden.

– Det kan säkert vara trevligt. Det är nog bra om vi följer med honom, säger Jacobsson och skrattar.

I minst tre landskamper till serverar han förbundskaptenerna och spelarna allt som är värt att veta om motståndarens kollektiva och individuella styrkor och svagheter.

Inför kvällens ödesmatch på Kung Baudouin-stadion i Bryssel erkänner han att hans arbete varit knepigare än vanligt i och med att Belgien redan säkrat en plats i EM-slutspelet.

– Det gör det lite svårare att lista ut hur de resonerar, men vår utgångspunkt är det vi trott sedan tidigare.

Vill bjuda på fest

Och det är?

– Jag tror inte att de byter så mycket. Det ska nästan vara fullsatt och då kör man nog på och vill ha det till en fest, säger Jacobsson och tippar att bland andra Johan Bakayoko får starta i stället för Dodi Lukebakio.

– Han blev inbytt och utbytt (mot Österrike) och får nog en ny chans nu när de redan är klara.

Ett belgiskt avbräck är att centrale mittfältaren Amadou Onana är avstängd.

– Han är en oerhört bra defensiv balansspelare. De går inte på många kontringar och mycket beror på honom.

Dessutom är Leandro Trossard skadad och Kevin De Bruyne borta sedan tidigare. Men förbundskaptenen Domenico Tedesco har gott om högkvalitativa spelare att välja mellan.

– När vi mötte dem hemma överraskade de oss genom att inte gå upp så högt på oss. Ett par dagar senare mötte de Tyskland och tokpressade. Nu är de klara, ska bjuda publiken på en fest och det är möjligt att de kommer med en anstormning direkt.

Svårscoutat?

– Ja , det är det i och med att de är klara för EM, men jag tror inte det blir så stor skillnad, varken i deras sätt att spela eller sett till spelare. Jag tror heller inte deras arbetssätt ändras om de tar in lite andra spelare, säger Jacobsson.

Hoppas på Azerbajdzjan

Det tämligen hopplösa svenska läget har inte fått Lasse Jacobsson och staben runt honom att slå av på takten.

– Oavsett vad som än händer ska vi vinna de matcher som är kvar och försöka göra det bästa vi kan.

Vinner Österrike borta mot Azerbajdzjan timmarna före kvällens match i Bryssel spelar det ingen roll om Sverige vinner. Möjligheten att bli grupptvåa och nå EM är borta redan före avspark.

– Jag tror att det lever in i vår match. Det finns goda förhoppningar. Belgien hade riktigt flyt när de mötte Azerbajdzjan. Det är ingen lätt match i Baku och att vinna på beställning där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!