Schweiz stjärna: "Kan ju alla styrkor och svagheter"

Schweiz storstjärna Ramona Bachmann har ett förflutet i damallsvenskan. Det tänker hon dra nytta av i kvällens Nations League-match mot Sverige i Göteborg. –Jag kan ju alla styrkor och svagheter, säger hon.

Schweiziska anfallsstjärnan Ramona Bachmann. Arkivbild.

Schweiziska anfallsstjärnan Ramona Bachmann. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-10-27 05:30

Det har varit ett tufft år för de schweiziska fotbollsdamerna som vid årsskiftet fick en ny förbundskapten – som det dessutom stormat en del kring.

Inga Grings har på sina tolv första matcher bara lett Schweiz till en enda seger, 2–0 mot Filippinerna i öppningsmatchen i VM.

Trots det gick Schweiz till slut dock vidare till åttondelsfinal.

Dessutom har laget gott om spelare med stora individuella kvaliteter, konstaterar Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson och nämner som exempel Arsenalmittfältaren Lia Wälti och PSG-stjärnan Ramona Bachmann.

– Schweiz har ändrat lite i sitt sätt att spela, men oftast är det ändå de här individuellt skickliga spelarna man måste hålla koll på, säger han.

Tipsar lagkamraterna

Utöver Lia Wälti, som är en viktig kugge i schweiziskornas speluppbyggnad, finns även Arsenalbacken Noelle Maritz med i den schweiziska truppen.

– Jag vet att det är två viktiga spelare för Schweiz och de är viktiga för oss i Arsenal också, säger lagkamraten Stina Blackstenius.

– Nu har jag känt dem en tid och lärt känna dem som spelare. Det finns nog absolut saker jag kan prata med mina kompisar i landslaget om.

Samtidigt har schweiziskorna fått sina egna tips av Ramona Bachmann, som har ett förflutet i Umeå och Rosengård.

– Det är kul att spela mot tidigare lagkamrater, jag känner ju många av dem, säger schweiziskan.

– Men det är ju också bra bra för oss. Jag kan ju alla styrkor och svagheter, kanske kan vi utnyttja lite av det.

Turbulent tid

Schweiz åkte i åttondelsfinalen i somras på en storförlust, 1–5, mot blivande världsmästarna Spanien.

När Nations League inleddes tidigare i höstas föll Schweiz först knappt mot Italien (0–1) och fick sedan på nytt storstryk (0–5) av Spanien.

Samtidigt har det stormat en hel del kring Inka Grings, som kritiserats både för en del taktiska val och laguttagningarna.

Exempelvis saknades veteranen Ana-Maria Crnogorcevic i VM-omstarten tidigare i höstas, vilket ledde till en öppen konflikt med förbundskaptenen och tvingade Grings att flyga till Madrid för att tala ut med Atlético Madrid-stjärnan.

Det är dock utagerat nu när Crnogorcevic är tillbaka i landslaget, framhöll Inka Grings på sin pressträff i går.

– Vi koncentrerar oss på fotbollen och på Sverige, jag tycker kanske att det här temat borde vara avklarat nu, säger hon.

Sverige–Schweiz har avspark klockan 18.30 på Gamla Ullevi i Göteborg.

Sverige behöver vinna för att sätta press på Spanien i kampen om gruppsegern – och därmed hålla liv i drömmen om att kvala in till OS i Paris nästa år.

Svenska anfallsstjärnan Stina Blackstenius. Arkivbild.
Svenska anfallsstjärnan Stina Blackstenius. Arkivbild.
Fakta: OS-kvalet

Nations League fungerar även som OS-kval.

Det finns tolv platser i damernas fotbollsturnering i Paris-OS nästa år. Eftersom Frankrike är värdnation återstår bara två europeiska platser, som fördelas genom Nations League-spelet.

Sverige spelar i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz. Gruppsegraren går vidare till semifinal.

De två finalisterna säkrar en biljett till Paris nästa år. Om Frankrike går till final räcker även en tredjeplats. Nations League avslutas i februari 2024.

Utöver Frankrike är sedan tidigare USA, Kanada, Brasilien och Colombia klara för OS-turneringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om