Schough: Mycket snack efter Häckenförlusten

Först en drömfrispark och sedan en framspelning. Hemma mot Linköping visade Olivia Schough vägen för Rosengård – som nu leder damallsvenskan med fem poäng. –Väldigt skönt eftersom det blev mycket snack efter Häckenförlusten, säger 30-åringen efter 2–1-segern.

Rosengårds Olivia Schough kramas om av lagkamraterna efter att hon kvitterat till 1–1 med en frispark i krysset hemma mot Linköping.

Rosengårds Olivia Schough kramas om av lagkamraterna efter att hon kvitterat till 1–1 med en frispark i krysset hemma mot Linköping.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2021-10-09 16:02

Landslagsstjärnan Olivia Schough var strålande glad efter den viktiga trepoängaren mot Linköping inför 1 486 åskådare på Malmö IP.

– Gud ja. Väldigt skönt eftersom det blev mycket snack efter Häckenförlusten och skönt att redan nu veckan efter komma tillbaka på vinnarspåret, säger Schough.

Häcken kryssade

Förra helgen åkte Rosengård på säsongens första förlust när tabelltvåan Häcken vann med 2–0 på Hisingen. I omgången innan hade Malmöklubben dessutom tappat poäng hemma mot Kristianstad (1–1).

På två omgångar hade serieledningen plötsligt krympt till tre poäng, men efter lördagens omgång har Rosengård utökat avståndet till fem poäng med tre matcher kvar att spela. Regerande mästarlaget Häcken fick nämligen nöja sig med 0–0 hemma mot Vittsjö.

– Vi har skaffat oss ett jättebra utgångsläge, säger landslagskaptenen Caroline Seger och fortsätter:

– Gör vi bara vårt jobb behöver vi inte fundera.

Olivia Schough:

– Det är bara att försöka hålla i det nu det sista, för Häcken kommer inte ge upp.

Det var Schough som låg bakom Rosengårds vändning – Uchenna Kanu gav Linköping ledningen i den nionde minuten – till seger på lördagen.

"En bra känsla i kroppen"

Först skickade hon in en drömfrispark i krysset bakom Cajsa Andersson i den 27:e matchminuten.

– Jag hade en bra känsla i kroppen. Det snackades lite innan om att vi skulle chippa in den på bakre (ytan) och nicka in den, men jag kände bara att det här är ett för bra läge för att inte skjuta, säger Schough.

Hon värvades till Rosengård inför säsongen och är nu uppe i tio fullträffar. Målfarligare har Schough aldrig varit under sin tolv säsonger långa damallsvenska karriär.

– Är det tionde? Trevligt! Det är väldigt roligt. Det blir ju lite enklare när man spelar i ett så bra som Rosengård.

I slutskedet av den första halvleken serverade hon dessutom danskan Sanne Troelsgaard öppet mål fram till segermålet.

Förutom en lätt släng av guldfrossa har Rosengård även haft skadebekymmer under hösten. Anfallaren Mimmi Larsson har saknats en tid och även om den offensiva kreatören Jelena Cankovic fanns med på bänken mot Linköping har hon inte spelat sedan hon blev skadad mot Kristianstad för två helger sedan.

Mot Linköping bytte dessutom Caroline Seger ut sig i den 83:e minuten med en ömmande högervad.

– Det är helt okej. Det har varit lite i veckan med min vad. Jag kände att det var bättre att gå av nu här i slutet, säger Seger.

Nästa match för Rosengård är borta mot Piteå nästa söndag.

– För mig var denna match viktig. Sedan får vi hoppas att det blir bra till nästa helg.

"Ingen känsel i benen"

TT: Men du haltar lite nu?

– Ja, men vad fasen, den är helt lindad. Så jag har ingen känsel i benen, så det är inte värre än så, säger hon och skrattar.

TT: Vad säger du om fortsättningen?

– Det måste visas mycket hjärta och mycket vilja. Jag hoppas att vi får tillbaka de spelare som har varit borta, för det är klart att det påverkar oss, säger Caroline Seger.

Fakta: Toppstriden i damallsvenskan

Ställningen i toppstriden efter 19 omgångar:

1) Rosengård, 48 poäng, +39 i målskillnad.

2) Häcken, 45 poäng, +43 i målskillnad.

Återstående spelschema, omgång 20:

Söndag 17 oktober: AIK-Häcken (kl 13.00), Piteå-Rosengård (14.00).

Omgång 21:

Söndag 31 oktober: Häcken-Djurgården (16.00).

Måndag 1 november: Rosengård-Eskilstuna (19.00).

Omgång 22:

Lördag 6 november: Eskilstuna–Häcken, Djurgården–Rosengård (båda 14.00).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om