Santos matchhjälte när "Blåvitt" sänkte Mjällby

Dansken Thomas Santos har fått vänta på det första målet för IFK Göteborg. Borta mot Mjällby kom det och ”Blåvitt” tog tre viktiga poäng i bottenstriden. –Det är inte ett av de bästa målen jag gjort, säger 24-åringen efter 1–0-segern.

IFK Göteborgs Thomas Santos jublar efter sitt segermål (1–0) borta mot Mjällby i fotbollsallsvenskan.

IFK Göteborgs Thomas Santos jublar efter sitt segermål (1–0) borta mot Mjällby i fotbollsallsvenskan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-09-24 16:59

När allsvenskan i juli var nästan halvvägs föll IFK Göteborg hemma mot jumbon Varberg i den 14:e omgången och den klassiska storklubben låg näst sist i tabellen på åtta inspelade poäng.

Sedan dess har ”Blåvitt” sakta men säkert klättrat i tabellen och med trepoängaren borta mot Mjällby kan Göteborg ha tagit ett stort kliv mot allsvenskt kontrakt även 2024.

"Hela vägen in"

Veteranen Gustav Svensson känner sig dock allt annat än lugn.

– Nu vann ju AIK också. Det känns som att varje gång vi vinner så vinner lagen runt omkring oss. Det blir väl så att det här kommer att hålla på hela vägen in, känns det som. Oavsett hur många matcher vi vinner får vi ingen jättedistans neråt, vilket hade varit skönt, säger den omskolade mittbacken efter 1–0-segern.

Med sex omgångar kvar att spela har Göteborg sex poäng ner till nästjumbon Degerfors och lika många poäng ner till Sirius på kvalplats, men Uppsalaklubben har en match mindre spelad. Sirius möter Värnamo på måndag.

– Det blir en tajt tävling hela vägen in, säger Gustav Svensson.

Göteborg har nu tagit 16 av 18 möjliga poäng de senaste sex matcherna.

– Självförtroendet är den största skillnaden. Vi hade en sektion där vi spelade bra och spelade stabila matcher, men vi fick stolpe ut i tre, fyra matcher i rad, säger Svensson och fortsätter:

– Nu tycker jag att bollen studsar stolpe in. Nu känns det som att vi vet om att vi kommer att göra mål, ett tag var det tvärtom.

Mot Mjällby blev Thomas Santos matchvinnare – i den 84:e minuten. Den 24-årige kantspelaren värvades från danska Horsens i slutet av juni och hade på tio matcher svarat för sex framspelningar.

I den elfte matchen kom första målet när han vid bortre stolpen stötte in ett inlägg från Oscar Wendt.

– Det känns bra att göra första målet. Vi har också tränat på att slå inläggen och att den bortre stolpen kan vara fri. Det kan vi se på flera av de mål vi har gjort, säger dansken.

Göteborgstränaren Jens Askou, som tränade Santos i Horsens, ansåg inte att det var 24-åringens bästa avslut i karriären.

"Ett mål är ett mål"

– Nej, men ett mål är ett mål. Det är inte ett av de bästa målen jag gjort, säger han med ett leende.

Även landsmannen Arbnor Mucolli värvades i somras (från Vejle) och har gjort succé med fem mål och två assist på fem matcher.

Askou tror att det finns mer att hämta hos just Santos i framtiden.

– Allt är inte perfekt ännu, men jag tror att han kommer bli väldigt mycket bättre över tid, säger Jens Askou, som i början av juni tog över som tränare i IFK Göteborg efter att storklubben bara några veckor före den allsvenska premiären sparkat Mikael Stahre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!