Så laddar fotbollslagen för säsongen

Just nu är det fullt ös med hockey, innebandy, bandy, handboll och övriga vintersporter. Traktens fotbollslag är i allra högsta grad också i gång med träning. Vi har frågat våra bästa fotbollslag hur mycket de tränar på försäsongen.

Spelarna i Vimmerby IF tränar tre lagpass och ett individuellt i januari.

Spelarna i Vimmerby IF tränar tre lagpass och ett individuellt i januari.

Foto: Roelof Stroetinga

Fotboll2020-01-10 17:30

Vimmerby IF, dam (Mikael Rinaldo):

– Vi har i snitt kört tre träningar i veckan sedan november. Men man kan väl ändå säga att det är nu i januari det börjar på riktigt allvar. Tanken är att vi ska köra tre gemensamma pass i veckan och ett individuellt. Det individuella passet kommer att ha olika inriktningar beroende på vad individen behöver. Det kan vara allt från bålträning, till smidighet, rörlighet och snabbhet. 

Rinaldo tog över som huvudtränare i höstas och kommer nu leda laget från början av säsongen. 

– Det kommer bli jätteroligt att vara med från början. Tanken är också att vi ska förändra vårt spelsystem, till 4–4–2, där vi ska ha en flexibilitet beroende på motstånd. 

Var kommer ni att träna?

– Vi kommer ha två träningar utomhus och ett i bolltältet. Upptakten sker 14 januari. 

Vimmerby IF, herr (Johan Karlsson Törndahl):

– Vi ligger på tre pass i veckan nu i januari och sedan får vi se om vi lägger på ett fjärde pass efter det. Vi kör två fyspass och ett bollpass där det är egen fys måndagar, Hiit-pass tisdagar och bollpass på torsdagar ute på Ceos Arena. Bollpassen kommer handla mycket om teknik och vårt passningsspel och längre fram kommer vi att börja nöta uppspelsidéer och så vidare.

När spelar ni er första träningsmatch?

– Det blir den 22:a februari och sedan kör vi matcher varje helg från det fram tills att serien startar.

IFK Tuna (Mattias Gustavsson):

– I januari tränar vi två pass inomhus, ett i Tuna och ett i Totebo. När vi tränar i Totebo kommer vi att köra mer fotbollsinriktat eftersom hallen är större än den i Tuna. I början av februari går vi upp ett pass, till tre. Där två av träningarna kommer vara på Arena Ceos och ett Hiit-pass. 

– Vi är nöjda med det här upplägget och tror att det kommer passa oss bra. På upptakten 18 januari kommer vi spela padel och ha lite annat roligt. 

Är det något speciellt du vill se på försäsongen?

– Det ska bli roligt och intressant att följa våra nya spelare. 

Gullringens GoIF (Daniel Ohlsson):

– Vi kör fyra gånger i veckan. Tre fotbollspass (arena ceos) och ett rent fyspass. Det kommer vara blandade fyspass. Löpning, styrka och lite olika typer av träning. Det blir en salig blandning. Sedan blir det tre träningar plus en träningsmatch varje vecka. 

Vad vill ni få ut av försäsongsträningarna?

– Nu till en början handlar det om att komma igång med bolltempot och vänja sig med att spela ute igen. Det är stor skillnad jämfört med futsal. Sedan ska vi utveckla hur vi vill spela under året och bygga upp kropparna inför säsongen. 

Rimforsa IF (Erik Svensson):

– Från och med nästa vecka kommer vi träna fyra gånger i veckan, där ett kommer vara ett separat fyspass. Så kommer det att vara de första sex veckorna. I övrigt vill vi ha med bollen så mycket vi bara kan. Det är alltid fokus på fotboll. 

Är det något särskilt du vill utveckla?

– Vi vill ha ett bra go på träningarna och bygga vidare på gruppdynamiken. Få in att vi ska göra det här tillsammans och ha en bra attityd. Vi vill också ha ett högt tempo i det vi gör. De nya killarna i truppen har kommit in jäkligt bra. 

På lördag är det dags för upptaktsträff. Innan Östgötacupen drar igång 23 februari, kommer RIF även med vara med i den stora inomhusturneringen i Linköping (Intersport Cup). 

Vimmerby och IFK Tuna möttes i KM och kommer även att stöta på varandra i serien.
Vimmerby och IFK Tuna möttes i KM och kommer även att stöta på varandra i serien.
Antalet träningar/vecka

Vimmerby IF dam: Tre gemensamma pass och ett individuellt. 

Vimmerby IF herr: Tre träningar (ett bollpass och två fyspass), kanske blir ännu ett senare. 

IFK Tuna: Två inomhuspass i januari - två bollpass utomhus och ett fyspass i februari

Gullringens GoIF: Tre fotbollsträningar och ett fyspass, sedan tre träningar och en träningsmatch

Rimforsa IF: Tre fotbollsträningar och ett fyspass. 

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!