Så är läget hos Sveriges EM-motståndare

En skyttekung i rekordform, en skadad IFK Göteborg-mittfältare – och en supertalang. Vi har tittat närmare på Sveriges EM-motståndare Spanien, Slovakien och Polen.

Polens skyttekung Robert Lewandowski blir något att bita i för det svenska försvaret i S:t Petersburg den 23 juni. Arkivbild.

Polens skyttekung Robert Lewandowski blir något att bita i för det svenska försvaret i S:t Petersburg den 23 juni. Arkivbild.

Foto: Roman Koksarov/AP/TT

Fotboll2021-06-03 05:30

Spanien (möter Sverige i Sevilla den 14 juni)

Världsrankning: 6.

EM-meriter: Gör sin elfte turnering, har vunnit tre gånger (1964, 2008, 2012).

EM-kvalet: Vann åtta matcher och kryssade två. Blev etta i sin grupp före Sverige.

Förbundskapten: Luis Enrique, 51, sedan november 2019 (hade även jobbet mellan juli 2018 och mars 2019 innan han tog ett uppehåll av personliga skäl).

Lagkapten: Sergio Busquets, Barcelona.

Stjärnor: Ferran Torres, Manchester City, Álvaro Morata, Juventus, Thiago, Liverpool.

Utropstecknet: Pedri. Debuterade i andradivisionen för Las Palmas redan som 16-åring, köptes sedan av Barcelona och anslöt till storklubben inför den här säsongen. Trots att han bara fyllde 18 i november fick den offensiva mittfältaren speltid i 52 av "Barças" 54 tävlingsmatcher – och svarade bland annat för fyra mål. Pedri A-landslagsdebuterade i VM-kvalet i mars, och fick omgående göra två starter och ett inhopp. Har mer än en gång jämförts med Barcelonaikonen Andrés Iniesta och blir nu – som Spaniens yngsta spelare någonsin i ett mästerskap – en spännande joker i sommarens EM.

Frågetecknet: Defensiven. Lagkaptenen och Real Madrid-veteranen Sergio Ramos petades sensationellt från EM-truppen efter att ha haft en sönderryckt säsong på grund av skador och covid-19, och bara gjort fem framträdanden efter årsskiftet. Nu försvinner hans 180 landskamper, och i stället har Luis Enrique tagit ut en trupp där fyra av sju backar har 21 landskamper. Tillsammans.

Snackisen: För första gången kommer Spanien till ett mästerskap utan en enda Real Madrid-spelare. Luis Enrique är med andra ord rejält ifrågasatt – främst i den Madridbaserade spanska pressen – redan före mästerskapet. Inte minst efter petningen av ovan nämnda Ramos samt det faktum att han bara tog ut 24 spelare, trots att 26 tillåts i trupperna.

Slovakien (möter Sverige i S:t Petersburg den 18 juni)

Världsrankning: 36.

EM-meriter: Gör sin andra turnering, gick till åttondelsfinal 2016.

EM-kvalet: Vann fyra matcher, kryssade en och förlorade tre. Blev trea i sin grupp bakom Kroatien och Wales. Slog sedan ut Irland och Nordirland i playoff – båda gångerna efter förlängning.

Förbundskapten: Stefan Tarkovic, 48, sedan oktober 2020 (hade även jobbet i en match, som tillfällig lösning, hösten 2018).

Lagkapten: Marek Hamsik, IFK Göteborg.

Stjärnor: Milan Skriniar, Inter, Ondrej Duda, Köln, Marek Hamsik, IFK Göteborg.

Utropstecknet: Ondrej Duda. Visst, hans Köln hade en blytung säsong och räddade kontraktet först efter kvalspel. Men 26-åringen svarade för sju Bundesligafullträffar, och noterades därmed för karriärens näst bästa säsong målmässigt. Har en nyckelroll på det offensiva mittfältet, eller som anfallare.

Frågetecknet: Hur ska färska förbundskaptenen Stefan Tarkovic – som tog över i oktober 2020 efter att Pavel Hapal fått lämna sitt uppdrag – formera sin offensiv? I de sju landskamper som han har lett Slovakien har fyra olika spelare fått chansen som ensam spets i en 4–2–3–1- alternativt 4–1–4–1-formation: Ivan Schranz (Jablonec), Michal Duris (Omonia), Robert Bozenik (Feyenoord) och Ondrej Duda (Köln). I träningslandskampen mot Bulgarien (1–1) på tisdagskvällen gick 20-årige löftet David Strelec sönder och missar EM.

Snackisen: Marek Hamsik. Lagkaptenen och mittfältsstjärnan skrev ju sensationellt på för IFK Göteborg inför säsongen, för att få välbehövlig matchning inför EM. Stördes av en initial vadskada, men gjorde fem starter och ett drömmål. Den 33-årige Napoli-ikonen avstod emellertid bortamötet med Djurgården före EM-uppehållet – och enligt slovakiska medier besväras han ånyo av den skadade vaden, vilket gjorde att den tuppkamsdekorerade mittfältaren missade matchen mot Bulgarien. En hel Hamsik är alltjämt ett måste för att Slovakien ska kunna ta sig vidare från gruppspelet.

Polen (möter Sverige i S:t Petersburg den 23 juni)

Världsrankning: 21.

EM-meriter: Gör sin fjärde turnering, gick till kvartsfinal 2016.

EM-kvalet: Vann åtta matcher, kryssade en och förlorade en. Vann sin grupp före Österrike.

Förbundskapten: Paulo Sousa, 50, sedan januari 2021.

Lagkapten: Robert Lewandowski, Bayern München.

Stjärnor: Robert Lewandowski, Bayern München, Piotr Zielinski, Napoli, Wojciech Szczesny, Juventus.

Utropstecknet: Robert Lewandowski. Ja, något annat går väl inte att säga om den färska vinnaren av guldskon, som hela Europas skyttekung. Den här säsongen gjorde 32-åringen osannolika 41 ligamål för sitt Bayern München och slog därmed legendaren Gerd Müllers tidigare Bundesligarekord på 40 fullträffar. Och det trots att Lewandowski bara spelade 29 ligamatcher. Förra året blev han utsedd till världens bästa spelare av Internationella fotbollsförbundet (Fifa), och självklart är det Lewandowski som ska visa Polen vägen i sommar.

Frågetecknet: Så sent som i slutet av januari blev Paulo Sousa – tidigare i bland annat Fiorentina och Bordeaux – utsedd till förbundskapten sedan Jerzy Brzeczek överraskande fått sparken. Nu återstår det att se om portugisen lyckas få taktiken – som ser ut att landa i en kombination av 3–5–2 i offensiven och 4–4–2 i defensiven – att sitta på kort tid. Det råder dock tveksamheter kring vem som ska spela jämte Lewandowski i anfallet. Krzysztof Piatek (Hertha Berlin) missar EM på grund av en skada, och Arkadiusz Milik (Marseille) har problem med ett knä. Kanske blir det Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf) som får chansen.

Snackisen: Paulo Sousa fick en hel del kritik i Polen efter att ha petat ytterveteranen Kamil Grosicki (West Bromwich) från truppen. Att även Sebastian Szymanski (Dynamo Moskva) lämnades utanför var överraskande. Däremot fick eftertraktade och blott 17-åriga superlöftet Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), som har kallats för "Polens Pogba", plats i truppen.

Spaniens förbundskapten Luis Enrique. Arkivbild.
Spaniens förbundskapten Luis Enrique. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!