Rytting Kaneryd startar – men inte Blackstenius

Johanna Rytting Kaneryd får för första gången starta en tävlingslandskamp. Häckenyttern finns med i den svenska elvan i kvällens VM-kvalmatch mot Slovakien. Klubbkompisen Stina Blackstenius är däremot inte redo, och börjar åter på bänken.

Johanna Rytting Kaneryd, i mitten, får för första gången chansen från start i en tävlingslandskamp.

Johanna Rytting Kaneryd, i mitten, får för första gången chansen från start i en tävlingslandskamp.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2021-11-30 17:52

Rytting Kaneryd stod för ett fint inhopp i torsdagens VM-kvalseger, 2–1 mot Finland i Göteborg. I kväll får hon därför starta sin tredje A-landskamp i karriären, och den första av tävlingskaraktär.

24-åringen ersätter Sofia Jakobsson till höger i anfallet när VM-kvalet fortsätter mot Slovakien i Malmö.

Missade OS

Häromdagen sade Rytting Kaneryd, angående möjligheten att få starta:

– Det är klart att det är skillnad att spela träningsmatch och att spela en tävlingslandskamp. När det är en tävlingslandskamp så gäller det verkligen någonting, det är klart att det hade varit extra kul att få starta en sådan.

Förbundskapten Peter Gerhardsson hyllade Rytting Kaneryd efter hennes inhopp i träningslandskampen mot Skottland för några veckor sedan, och detsamma efter matchen mot Finland. Och hon känner själv att hon tagit steg i landslaget, efter att ha blivit petad från OS-truppen i somras.

– Det är såklart positivt att de har fått upp ögonen för mig. Jag tycker att jag har gjort två bra prestationer, nu känner jag bara att jag vill spela. Jag är jätteglad att jag har fått chansen och att jag också tagit den, det är jättekul att höra att han också tycker att det har gått bra.

– Jag tror att jag har stärkt mina chanser, absolut, sade Rytting Kaneryd.

Seger tillbaka

En som fortsatt saknas är en annan Häckenspelare, anfallaren Stina Blackstenius, som varit vadskadad. Precis som senast startar hon på bänken, medan Lina Hurtig – ett mål och en assist mot Finland – fortsätter som central anfallare.

Sveriges lagkapten Caroline Seger, också tillbaka efter en vadskada, spelar däremot från start. Med henne tillbaka på mittfältet förpassas Filippa Curmark åter till bänken.

Hanna Bennison, som missat flera träningar på grund av förkylningssymptom, och Rebecka Blomqvist, som är fotskadad, är utanför matchtruppen.

Sveriges startelva (4–3–3): Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Filippa Angeldahl, Fridolina Rolfö, Caroline Seger – Johanna Rytting Kaneryd, Lina Hurtig, Olivia Schough.

Avbytare: Jennifer Falk (mv), Zecira Musovic (mv), Emma Kullberg, Nilla Fischer, Madelen Janogy, Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Mimmi Larsson, Julia Zigiotti Olme, Filippa Curmark, Emma Berglund, Amanda Nildén.

Utanför truppen: Hanna Bennison, Rebecka Blomqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!