Rubensson räddade Häcken

Det blir landslagscomeback som högerback. Men det går att göra mål därifrån också. Elin Rubenssons fullträff, rätt upp i krysset, bäddade för en 2–0-seger för Häcken mot Kif Örebro. –Det kändes ganska snyggt, säger hon.

Elin Rubensson (mitten) jublar med lagkamraterna efter sitt 1–0-mål.

Elin Rubensson (mitten) jublar med lagkamraterna efter sitt 1–0-mål.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2021-09-12 17:58

Kampen om SM-guldet lever.

Det satt dock långt inne för Häcken, som först med en kvart kvar fick hål på Kif Örebro i damallsvenskan.

Kanske satt dubbelmötet mot norska Vålerengen i Champions League-kvalet kvar lite både i huvudena och benen på söndagen.

– Det var väl ganska krampaktigt. Det var en del trötta ben, trötta huvuden. Det har varit en tuff period med mycket matchande. Så det är starkt att kunna vinna en sådan här match också, säger Elin Rubensson.

Häckentränaren Mats Gren bedömde efteråt att tröttheten kanske mest var mental – men visst känns det i kroppen också, medger Rubensson.

– Jag tror att det är både fysiskt och mentalt. Det känns i benen också när man spelat så tuffa matcher. Men så ska det ju vara hela hösten nu, så det är bara att vänja sig.

"På väg uppåt"

Kif Örebro satte hög press från start och såg länge ut att kunna klara minst oavgjort.

Samtidigt var mästarlaget Häcken pressat att vinna för att inte tappa mark i jakten på Rosengård, som tidigare under söndagen hade besegrat Hammarby.

Till slut blev det dock en trepoängare även för Häcken – tack vare Elin Rubensson, som på måndagen reser iväg på sin första landslagssamling på två år.

28-åringen fick bollen perfekt vid straffpunkten med en kvart kvar att spela och klippte till med ett vristskott upp i krysset.

Ett förlösande mål för Häcken – och en signal till förbundskapten Peter Gerhardsson att Rubensson kan göra mål som högerback också.

I tisdags stod det klart att veteranen återvänder till landslaget efter två års frånvaro, i första hand tänkt för backlinjen.

– Jag har längta efter att vara med där igen, så det ska bli jättekul, säger hon.

– Det har känts bra nu, det är väl på väg uppåt hela tiden. Sedan har jag varit på en lite annan position än vad jag varit tidigare, men jag tycker att det har funkat bra nu.

"Oturliga mål"

Tio minuter efter hennes mål följde dessutom inbytta Anna Csiki upp med 2–0, vilket också blev slutresultatet. Häcken är därmed fortsatt sex poäng bakom serieledande Rosengård i tabellen.

För Kif Örebro blev det till slut en tung förlust, efter en stark insats mot det regerande mästarlaget.

– Vår första halvlek var väldigt bra, pressar högt i rätt lägen och faller ner i rätt lägen, säger tränaren Rickard Johansson.

– Det var lite oturliga mål tycker jag. Men vi fick slita hårt i andra halvlek och Häcken gör ett bra jobb också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!