Rubensson: Gravida fotbollsspelare borde få stöd

BK Häckens Elin Rubensson vill se bättre stöd till gravida elitfotbollsspelare. –Det finns en risk att man offrar sin karriär, säger hon.

Elin Rubensson tycker att framtagandet av riktlinjer vid graviditet för svenska spelare går för långsamt. Arkivbild.

Elin Rubensson tycker att framtagandet av riktlinjer vid graviditet för svenska spelare går för långsamt. Arkivbild.

Foto: Steve Welsh/TT

Fotboll2021-12-10 04:41

28-åringen föreslår att kontrakten antingen fryses eller automatiskt förlängs när en spelare blir gravid. Hon säger att diskussionen om graviditeter har lett till riktlinjer på europeisk nivå.

– Svenska spelarfacket gör detsamma men är inte riktigt färdigt än. De har hållit på med det sedan jag kom upp på elitnivån och det är väldigt dåligt att det inte har färdigställts än. Det borde vara givet att det skrivs in i våra kontrakt, säger Elin Rubensson i intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Klubbades förra året

Frågan var på tapeten vid den här tiden förra året, då Fifa klubbade ett förslag om att kvinnliga fotbollsspelare skulle få minst två tredjedelar av sin lön under 14 veckors föräldraledighet, och krav på att spelare måste återintegreras i truppen när de kommer tillbaka.

– När jag blev gravid fanns ingen gravidpolicy. Jag har ett relativt långt kontrakt med två år kvar så jag var inte så orolig, men om jag hade haft ett kontrakt som närmade sig sitt slut skulle jag ha varit orolig, för du vet inte vad som kommer att hända, säger hon till Reuters.

Rubensson uppger att hon fick tio procent av sin lön från klubben, samt gravidpenning, när hon inte kunde spela under graviditeten.

– Vi har alltid velat ha barn relativt tidigt– eller det är mer att jag inte har velat vänta till efter min karriär. Så det har alltid varit en fråga om när det skulle passa. Det har varit internationella mästerskap varje år och samtidigt har jag känt att fotbollen inte kan styra helt och hållet, säger hon.

Bättre form

Själv tycker Elin Rubensson att hon är snudd på i bättre fysisk form efter graviditeten.

– Jag slår rekord på springtesterna och jag har registrerat en ny toppfart när vi spelade mot Bayern München borta, säger hon.

Hon hoppas att hon ska vara ett föregångsexempel för andra kvinnliga elitidrottsutövare. En del offrar karriären för att skaffa barn, både på grund av osäkerheten och att man inte vet hur kroppen ska fungera. Det kan också vara så att föräldraskapet ändrar inställningen så att man inte längre vill elitsatsa, enligt henne.

– Det finns många saker som manliga spelare inte behöver tänka på samma sätt kring. Det är sådant som vi kvinnor pratar om, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!