Rosengård vann seriefinalen: "Alla är kaptener"

Linköping besökte Malmö i hopp om att tajta till den damallsvenska toppstriden. I stället byggdes en tung svit på när ett skadeskjutet FC Rosengård tog viktiga poäng i guldjakten. –Vi är alla kaptener i dag, säger hemmalagets vikarierande lagkapten och segerskytt Mia Persson efter 1–0-segern.

Mia Persson blev matchvinnare för Rosengård mot Linköping.

Fotboll2022-08-28 17:01

Hemmalaget hade bara dagar tidigare besegrat Häcken och glidit förbi Linköping och upp i serieledning. Inför helgens seriefinal låg tre lag inom tre poäng, seriefinalens betydelse var därmed odiskutabel.

Det var ett formstarkt Linköping som gästade Malmö och FC Rosengård. Gästerna hade vunnit nio av sina tio senaste matcher, och enda plumpen i protokollet hade kommit just senast de mötte den regerande mästaren.

Då vann Rosengård nämligen med 4–3 i en målrik junimatch.

Men det var också ett mardrömsmotstånd man ställdes mot. Rosengård hade nämligen gått segrande ur sex av de åtta senaste mötena, och två hade slutat oavgjort.

Senast LFC besegrade Rosengård var 2018, för fyra år sedan.

Ofta målglatt

Det blir ofta målglatt när de två offensiva lagen möter varandra. På de åtta ovan nämnda matcherna hade vi fått se hela 36 mål. Det var också tydligt att de båda lagen även denna gång ville framåt, och därför var det nästan anmärkningsvärt att första halvlek slutade mållös.

De flesta trodde sedan att det första målet skulle falla när domaren i den 54:e minuten pekade på straffpunkten och Loreta Kullashi klev fram. Men målvakten Cajsa Andersson gick åt rätt håll och räddade.

Glödheta chanser utbyttes, men målet dröjde till den 74:e minuten då lagkapten Mia Persson spelades fram av Olivia Schough och gjorde 1–0.

– Det är jätteviktigt att vi vinner matchen i dag, och det är skönt att vi leder med fem poäng. Men samtidigt är det många matcher kvar, och mycket kan hända, säger Mia Persson.

Målet blev matchens enda. Eftersom Kristianstad föll hemma mot Häcken drygade FC Rosengård därmed ut sin serieledning till fem poäng.

Flera spelartapp

För Rosengård var segern även bortsett från guldjakten en mental boost. Laget saknade långtidsskadade Caroline Seger, avstängda Emma Berglund och dessutom hade mittfältskreatören Jelena Cankovic lämnat för Chelsea.

– Vi känner att vi kan sakna tongivande spelare och ändå vinna som ett lag. Det är detta man vill känna i ett lag, att det inte spelar någon roll vilka spelare man tappar, säger Persson som för dagen fått kaptensbindeln.

– Nu är Seger skadad och Cankovic har lämnat. Vi andra kan inte göra samma grejer som de gjort utan vi måste vara oss själva och forma en grupp efter de spelarna vi har. Tanken är ju att Seger är vår kapten och om inte hon kan så är det Emma. Nu blev det så här i dag, men det är så många i vårt lag som är kaptener på sitt sätt och vem som bär bindeln är bara symboliskt.

I Linköpingslägret var mungiporna nedåt. Men uppgivet? Absolut inte.

– Det är åtta matcher kvar. Vi ska göra vårt jobb. Detta var en av de matcher där vi styrt mest mot FC Rosengård och vi är tillräckligt bra för att vinna. Vi tar en match i taget och ger allt för att vara med hela vägen in, säger Nilla Fischer.