Rosengård nära SM-guldet

Rosengård tog ett stort steg mot SM-guldet genom 2–0-segern i toppmötet med Kristianstad. Bara Linköping kan nu hota Rosengård från att ta 13:e SM-titeln.

Rosengårds Mimmi Larsson, till höger, gjorde 1–0 i toppmötet med Kristianstad, assisterad av Loreta Kullashi, till vänster.

Fotboll2022-10-23 15:09

I och med segern har Rosengård sju poäng ner till tvåan Häcken, som därmed inte kan komma ifatt Malmölaget. Men Linköping, åtta poäng efter, har en liten chans eftersom man spelar sin match i den 24:e omgången först på måndagen.

Tappar Linköping poäng mot Kalmar tar Rosengård SM-guldet för 13:e gången, och för andra året i rad.

Gräsplanen i Kristianstad var såphal vilket båda lagen hade problem med, framför allt under första halvlek.

– Det studsar hejvilt och är en kamp där ute. Man halkar bara omkring, säger Mimmi Larsson till Viaplay i halvtid.

Mål på nick

Larsson svarade för 1–0-målet ett par minuter före halvtid då hon nickade bollen i mål efter ett fint inlägg från Loreta Kulashi.

Kristianstad jagade på i andra halvlek för att nå en kvittering, utan att lyckas. I stället, på tilläggstid sprang Fiona Brown sig fri och satte 2–0.

I Rosengård debuterade målvakten Somea Polozen och fick hålla nollan.

– Det har varit en dröm sedan jag var liten (att få spela i damallsvenskan). Jag blev alldeles skakig när jag fick reda på att jag skulle få spela, säger hon till Viaplay.

I och med förlusten halkar Kristianstad längre ifrån en Europaplats, är fyra med tre poäng upp till Linköping.

Häcken besegrade Piteå med 3–1 och tog andraplatsen.

– Det är så klart jätteskönt för oss att vi nu sätter press på lagen runtomkring oss, det är vår målsättning att vi ska vinna de matcherna som är kvar, säger Häckens Anna Anvegård till Viaplay.

Mittenlaget Piteå tog ledningen i bortamatchen efter en kvart då Hanna Andersson fick på ett distansskott som var otagbart för landslagsmålvakten Jennifer Falk.

"Jätteviktigt, mentalt"

Häckens landslagsspelare Anna Anvegård kvitterade fem minuter senare.

– Det var klart jätteviktigt, mentalt, att inte gå in i andra halvlek i underläge, säger Anvegård till Viaplay.

Anvegård blev tvåmålsskytt i matchen då hon satte 3–1 med ett skott som gick stolpe-in. Dessförinnan hade Anna Sandberg kommit fri på vänsterkanten och med vänsterfoten prickat in 2–1.

– Det är jätteskönt att vi vinner matchen. I första halvlek får vi inte igång vårt presspel och de tog en välförtjänt ledning. I andra gör vi två mål och vinner komfortabelt, sammanfattar Anvegård.

Eskilstuna slog Umeå med 4–2 vilket gör att Umeå är kvar på kvalplats, tre respektive fyra poäng före Brommapojkarna och AIK som ligger på nedflyttningsplats med två matcher kvar att spela.