Rosengård mot 08-lag – då är det segergaranti

Brommapojkarna, Djurgården och AIK. Tre matcher. Nio poäng. FC Rosengård hade under inledningen av årets damallsvenska varit obarmhärtigt mot Stockholmsklubbarna. På fredagskvällen såg Olivia Schough till att Hammarby gick samma öde till mötes när Rosengård vann med 4–1.

Rosengårds Stefanie Sanders når högst.

Fotboll2022-04-29 20:10

Inför hemmamötet med Hammarby var de regerande mästarna FC Rosengård obesegrade och delade serieledningen med Häcken.

Längs med vägen hade man besegrat tre av damallsvenskans fyra Stockholmslag.

Men det var också en skadeskjuten serieledare som kom till spel.

I toppmatchen en omgång tidigare, borta mot Häcken, hade landslagsanfallaren Mimmi Larsson tvingats kliva av skadad och gjorde därmed mittfältskreatören Jelena Cankovic och outtröttliga kantspringaren Fiona Brown sällskap i sjukstugan.

Men även Hammarby saknade kuggar, bland annat kapten Alice Karlsson och förstamålvakt Anna Tamminen. Med detta sagt hade laget inlett serien knackigt och det var också Rosengård som till en början skulle hålla i taktpinnen.

Slog in stolpretur

15 minuter in i matchen bröt sig Olivia Schough fri. Hennes skott träffade stolpen, men Stefanie Sanders var framme och tryckte in returen.

Gästerna svarade. Det gick inte ens två minuter förrän Emilia Larsson, fint framspelad av Ellen Wangerheim, prickade in 1–1.

Kvitteringen kom att förändra matchbilden helt, och i stället skapade Hammarby de flesta och bästa chanserna.

Skadorna har i så stor utsträckning stört FC Rosengård att två av lagets sju avbytare för kvällen var målvakter.

Men trots att spelet kärvade och truppen såg tunn ut skulle Rosengård återta ledningen. Olivia Schough var kvällens huvudrollsinnehavare, och hon snappade upp Emma Berglunds djupledspassning och lobbade sedan in 2–1 över en felplacerad målvakt.

– Det är så jävla onödigt, en försvarsmiss som gör att de får stå där och peta in bollen. Annars gör vi en bra första halvlek, de får ha bollen i början och sedan tar vi över mer och mer innan vi har en dipp på slutet, summerade Emilia Larsson halvleken för Viaplay.

Sanders skadad

Med en timme spelad var det dags för ännu en Rosengårdsskada. Målskytten Stefanie Sanders tvingades utgå och supertalangen Bea Sprung fick en halvtimme framför de 1 225 hemmasupportrarna.

Och det var också 17-åringen som med sitt andra damallsvenska mål i bortre burgaveln skulle punktera matchen.

Slutresultatet 4–1 fastställde sedan Olivia Schough på tilläggstid. Segern för Rosengård upp i serieledning. På söndag har Häcken chans att komma upp på samma poäng.

– Superkul, det är tufft att möta Hammarby, man hör inte varandra på planen och de är bra. Vi får ordning på presspelet bättre i andra halvlek och får utdelning. Det är jättekul att vi gör många mål, men det kommer dröja innan det lossnar på riktigt, säger kvällens festfixare.