Reinfeldts markering efter kaoset: "Fegt beteende"

Guldmatchen mellan Malmö FF och Elfsborg kantades av kaos från läktarhåll. Supportrarnas agerande får Fredrik Reinfeldt att ryta till. –Det är ett fegt beteende, säger Svenska fotbollförbundets ordförande.

Bengaler i Malmö FF:s klack innan andra halvlek ledde till att guldmatchen mot Elfsborg försenades.

Bengaler i Malmö FF:s klack innan andra halvlek ledde till att guldmatchen mot Elfsborg försenades.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-11-12 18:10

Först försenades allt av att Elfsborgssupportrar – runt 2 000 åskådare – bland annat slet och rev i säkerhetsnätet på sin sektion och lagkaptenen Johan Larsson tvingades gå ut för att lugna ner situationen.

– Det är en liten andel av supporterkulturen som tar sig rätten att förstöra för så många andra. Dessa människor byter om och maskera sig så det inte går att identifiera dem. Det är ett fegt beteende, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

– Sånt här ser vi inte i internationell fotboll. Det finns även skaderisk för spelarna. Det har negativ påverkan.

När väl spelarna kommit ut för att värma upp och matchen skulle sättas i gång valde MFF-klacken att tända bengaler och skicka upp någon form av rökfyrverkerier. Röken lade sig över arenan och då gick brandlarmet. Spelarna återvände till omklädningsrummen, men publiken stannade kvar.

Supportrar sprang in efter slutsignal

Först strax efter klockan 17 kunde Nyberg blåsa i gång den andra akten.

– I grunden har vi sagt att vi inte ska ägna oss åt kollektivbestraffning som fanns för några år sedan med villkorstrappan. I Sverige gäller rättsprincipen man ställs till svars för de handlingar man har begått, säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter:

– Det har vi formulerat i en exkluderingsstrategi. De som begår ordningsstörningar ska lagföras och därav tillträdesförbud. Men för att kunna göra det måste vi identifiera dessa människor.

MFF hade inför matchen hyrt in fler ordningsvakter än någonsin tidigare – främst för att förhindra supportrar från att springa in på planen vid slutsignal. Det gjorde MFF-publiken till slut ändå, men först efter att matchen var över.

Bengaler kastades

Elfsborgssupportrar kastade efter slutsignal in bengaler på planen och avfyrade så kallade bangers.

– Det är bedrövligt. Vi ska spela fotboll. Det är helt idiotiskt, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

– Jag kunde själv se på Malmö-sidan att man, efter att ha maskerat sig, fått bengaler, och då undrar man: hur kom dessa in? Här måste klubbar och svensk fotboll anstränga sig för att förhindra det, säger Fredrik Reinfeldt.

MFF:s säkerhetschef Peter Narbe om fotbollsbasens kritik:

– Vi lyckas inte hålla de grejerna ute. Till den här matchen kontrollerar vi ytor innan vi släpper in folk, har visitationer och väskförbud, men det räcker ju uppenbarligen inte.

– Svensk fotboll måste se över hela hanteringen. Finns det något mer vi kan göra med det regelverk vi har att förhålla oss till? Men det är självklart helt oacceptabelt.

Anfallaren Isaac Kiese Thelin sköt SM-guldet till MFF när han satte matchens enda mål på straff i den 57:e minuten. Både MFF och Elfsborg stannade på 64 poäng, men Malmö vinner allsvenskan genom bättre målskillnad.

Bråk mellan ordningsvakter och Elfsborgs klack.
Bråk mellan ordningsvakter och Elfsborgs klack.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!