Rangers vände – klart för final

Utslaget av Malmö FF i Champions League-kvalet i augusti. Finalklart i Europa League nio månader senare efter vändning mot Leipzig. Rangers kan avsluta säsongen på topp – i finalen väntar Eintracht Frankfurt.

Rangersjubel sedan John Lundstram gjort 3–1 mot Leipzig i Europa League-semifinalen. Rangers gick till final med totalt 3–2.

Rangersjubel sedan John Lundstram gjort 3–1 mot Leipzig i Europa League-semifinalen. Rangers gick till final med totalt 3–2.

Foto: Scott Heppell/AP/TT

Fotboll2022-05-05 22:59

Det föll ett karaktäristiskt Glasgowregn över Ibrox. Men lejonparten av de 50 000 åskådarna kunde förmodligen inte bry sig mindre. Där ute på planen hade ju de blåtröjade hemmahjältarna vänt på 0–1 från bortamötet med Leipzig till seger med 3–1 och således totalt 3–2.

Det blev emellertid en riktig rysare.

I den 18:e minuten kom till sitt första riktiga anfall. Ett missriktat vänsterskott av Ryan Kent hittade fram till lagkaptenen James Tavernier. Och den engelske högerbacken hade inga problem att styra in 1–0, med sitt sjunde mål i den här säsongens Europa League – vilket innebär att han leder skytteligan.

Bara sex minuter senare var det dags igen. Den finländske landslagsmittfältaren Glen Kamara prickade in 2–0 med ett välplacerat vänsterskott utifrån.

Forsberg på bänken

Rangers såg ut att vara på väg mot sin första Europacupfinal sedan 2007–08, då man var i final i föregångaren Uefacupen.

Då vaknade Leipzig, där svenske landslagsmittfältaren Emil Forsberg satt på bänken. Angeliño slog ett fint vänsterinlägg som Christopher Nkunku med en total sinnesnärvaro elegant stötte in till 2–1.

Där och då var det lika på två och förlängning, eftersom bortamålsregeln är slopad.

Då klev John Lundstram fram. Rangers flyttade upp allt man hade i samband med en frispark. En tilltrasslad situation senare hade Lundstram tryckt in det som visade sig bli det avgörande målet.

Eintracht Frankfurt höll undan

Därmed är Rangers framme i sin första Europacupfinal sedan 2007–08, då man var i final i föregångaren Uefacupen.

Inte helt illa, med tanke på att Rangers inledde säsongen med att bli utslaget av svenska mästaren Malmö FF i Champions League-kvalet.

På andra sidan i Europa League-finalen på Ramón Sánchez Pizjuán-stadion i Sevilla den 18 maj väntar Eintracht Frankfurt.

Tyskarna – som slog ut Barcelona i kvartsfinalen – hade 2–1 att gå på från bortamötet med West Ham i London förra veckan. När gästernas back Aaron Cresswell efter en VAR-granskning blev utvisad, i vad som bedömdes som en målchansutvisning, redan i den 19:e minuten blev West Hams uppförsbacke än brantare.

När colombianen Rafael Borré klippte in 1–0 för hemmalaget sju minuter senare var det i princip över. Och så blev också fallet. Eintracht Frankfurt är nu framme i sin första Europacupfinal sedan man tog hem Uefacupen 1979–80.

Roma mot Feyenoord

Finalklart är det även i den första upplagan av Europa Conference League. Roma 1–0-besegrade Leicester hemma på Olympiastadion och tog sig till final med totalt 2–1. Noterbart är att det var engelsmannen Tammy Abraham som sänkte gästerna med sin hörnnick i den elfte minuten. I finalen väntar Feyenoord, som hade 3–2 från det hemmamötet med Marseille att gå på och som klarade 0–0 på fransk mark.

Europa Conference League-finalen avgörs i Tirana den 25 maj

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!