Publikskandaler och dödsfall i afrikanska kvalet

Publikskandaler skakar afrikansk fotboll efter de avgörande VM-kvalmatcherna. Både rasism och planstormningar förekom när Egypten och Nigeria missade att kvala in till mästerskapet och en dopningskontrollant dog.

Polis försöker stoppa planstormningen efter matchen mellan Nigeria och Ghana.

Polis försöker stoppa planstormningen efter matchen mellan Nigeria och Ghana.

Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Fotboll2022-03-30 10:48

Nigeria har spelat sex av de senaste sju VM-turneringarna, men när laget bara fick 1–1 hemma mot Ghana stod det klart att man missar mästerskapet i Qatar. Det fick hemmapubliken att koka.

Upprörda åskådare stormade planen och situationen urartade i våldsamheter och spelare fick fly till omklädningsrummet utan hjälp av säkerhetspersonal. Polis kallades till arenan och motade bort planstormarna med batonger och tårgas.

Dopningskontrollant död

Dessutom har den dopningsansvarige vid matchen, zambiern Joseph Kabungo, avlidit. Om dödsfallet är kopplat till planstormningen är inte bekräftat, men enligt lokala medier blev han misshandlad.

Det zambiska fotbollsförbundet skriver på sin Facebooksida att man sörjer Kabungos bortgång.

"Vi framför våra djupaste kondoleanser till doktor Kabungos familj och fotbollsfamiljen som helhet", skriver förbundets ordförande Andrew Kamanga och uppger att det är för tidigt att gå in på detaljerna kring dödsfallet men att han väntar sig en rapport från såväl det afrikanska fotbollsförbundet som Internationella fotbollsförbundet, Fifa.

Det var inte den enda skandalen under kvalkvällen.

I finalreprisen av Afrikanska mästerskapen mellan Senegal och Egypten låg en VM-biljett i potten. Mohamed Salah slog en av straffarna i avgörandet för Egypten.

Precis innan Liverpool-stjärnan skulle slå sin straff riktades gröna laserstrålar mot hans ansikte, och han missade straffen. Även några av de andra straffskyttarna fick laser riktade mot sig.

Rasism på läktaren

Efter matchen har det egyptiska fotbollsförbundet hävdat laget utsattes för rasism. Enligt förbundet handlar det om skyltar på läktaren som riktat sig mot det egyptiska laget i allmänhet och Mohamed Salah i synnerhet.

Dessutom hävdar man att stenar och flaskor kastats mot spelarna under uppvärmningen. På förbundets Instagram har man även publicerat bilder på söderslagna rutor på lagets buss och skador på medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!