Proppen ur för Djurgårdens profiler mot Sirius

Kraven är höga på dyrt inköpte Victor Edvardsen och det kostsamma korttidslånet Sead Haksabanovic. De har inte levererat i linje med förväntningarna. Mot Sirius glödde stjärnorna i Djurgårdens 4–0-kross.

Sead Haksabanovic nickar in 2–0 mot Sirius.

Sead Haksabanovic nickar in 2–0 mot Sirius.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-04-30 17:08

Men den som briljerade först var Jacob Widell Zetterström. Hans reflexräddning på Edi Sylisufajs (inspel från Patrik Karlsson Lagemyr) bredsida från nära håll efter tio minuter var åt det riktigt svettiga hållet.

En målvaktsparad av högsta klass – och måhända av matchavgörande betydelse.

En kvart senare straffade sig slutligen Sirius övermodiga och ständiga försök att spela sig ut ur eget straffområde.

Marcus Mathisens uppspel slogs rakt upp i banan. Det snappades upp av Hampus Finndell som fick så gott som öppet mål och placerade in den allsvenska säsongens första mål i ena hörnet. Förmodligen var Djurgårdens ledningsmål även ett av mittfältarens enklare i karriären.

– Vi spelar med hög risk och det straffade sig vid 1–0-målet. Ibland måste vi bara skicka i väg bollen fast vi inte vill det, säger Sirius lagkapten Tim Björkström till Discovery +.

Victor Edvardsen och Sead Haksabanovic – Djurgårdens profilerade värvningar – inledde succéartat mot Degerfors i premiären. Edvardsen slog till med två mål och Haksabanovic, på lån från Rubin Kazan, firade sitt första.

Sedan dess har det gått tyngre.

Visade vad han kan

Haksabanovic visade alla sina kvalitéer mot Sirius. Björkström och Aron Bjarnason på Sirius högerkant snurrades upp friskt några gånger i duellerna med den flyfotade montenegrinske landslagsmannen.

Haksabanovics vridningar och vändningar är fruktade, liksom hans skott – men han kan nicka också. Vid 2–0-målet på Elias Anderssons inlägg styrde han bollen exakt dit han ville ha den.

Edvardsen jobbade hårt, men fick länge inte till det i avsluten. Däremot bäddade han för Haris Radetinacs 3–0 kort efter pausen och till slut fick anfallaren utdelning.

Ännu en gång spelade Sirius försvarare med huvudena under armarna. Mathisen bommade på nytt en passning i straffområdet och Edvardsen högg direkt. Tommi Vaiho, Djurgårdens guldmålvakt 2019, var chanslös igen.

4–0 efter en knapp timmas spel, jobbet gjort – och anfallstrion Haksabanovic, Edvardsen och Radetinac fick ta helg. Redan på torsdag väntar nästa match, hemma mot Helsingborg.

"Det håller inte"

Sirius inledde allsvenskan med att ta sju poäng av nio möjliga. Den dystra sviten sedan dess ser ut så här: 0–3 mot Mjällby, 0–3 mot Hammarby och 0–4 mot Djurgården. Noll mål, noll poäng.

Tränaren Daniel Bäckström har en del att jobba med.

– Jag är så besviken på resultatet och sättet som vi släpper in målen på. Vi ger bort tre mål. Det håller inte, det fattar alla. Det är skittufft att hålla på Sirius just nu. Vi måste göra det bättre än så här, säger han till Discovery +.

Haris Radetinac, till vänster, och Victor Edvardsen, båda målskyttar för Djurgården mot Sirius.
Haris Radetinac, till vänster, och Victor Edvardsen, båda målskyttar för Djurgården mot Sirius.
Fakta: Övriga matcher i sjätte omgången

Söndag 1 maj: Degerfors–Elfsborg, Mjällby–Helsingborg, Häcken–Varberg, Gif Sundsvall–AIK.

Måndag 2 maj: IFK Göteborg–Kalmar, IFK Norrköping–Värnamo, Hammarby–Malmö FF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!