I skriande poängbehov inför derbyt: "Tufft läge"

Sist i serien och två derbyn kvar att spela. IFK Tuna är i skriande poängbehov mot Vimmerby borta på lördagen och behöver troligtvis även slå Gullringen hemma i den sista omgången. "Vi skulle må väldigt bra av tre poäng mot VIF", säger IFK-tränaren Thomas Kongstad.

IFK Tuna behöver vinna mot Vimmerby för att ha en rimlig chans att hänga kvar i fyran.

IFK Tuna behöver vinna mot Vimmerby för att ha en rimlig chans att hänga kvar i fyran.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2021-10-01 18:00

Med två omgångar kvar av den norra fotbollsfyran är det fyra lag som är indragna i den absoluta bottenstriden. IFK Tuna ligger sist med sex poäng och sämre målskillnad än elvan Hallby. En poäng före är Bankeryd och Ölmstad.

Fler av Tunas konkurrenter kommer att ta poäng i de avslutande omgångarna där de ställs mot varandra. Hallby har nämligen Ölmstad borta den här omgången och Bankeryd hemma i den sista. IFK Tuna behöver med andra ord varje poäng de kan få.

– Det är klart att förlusten mot Bankeryd gjorde ont och satte oss i ett tufft läge. Nu får vi försöka se möjligheterna och gå vidare och ta tre poäng mot Vimmerby istället, även om det inte kommer att bli lätt, säger Thomas Kongstad som genomförde lagets sista träningspass i torsdags på Arena Ceos.

– När vi var i Tuna förra veckan kunde vi bara träna i 50 minuter innan det blev mörkt. Nu fick vi en och en halv timme och dessutom bekanta oss med konstgräset.

Just underlaget tror han kommer att bli en viktig faktor i helgens derby.

– VIF har många snabba och löpstarka spelare som kan utnyttja konstgräset väl, men vi har en plan för hur vi ska stå emot.

När lagen möttes på försäsongen i Vimmerby Tidning Cup slutade matchen 1–1.

– Vi gjorde det väldigt bra i 60 minuter då och hade 1–0. Sedan klarade vi inte att stå emot rent fysiskt när de började sätta lite längre bollar på slutet så kvitteringen kom ganska väntat då.

I Tunas trupp tillkommer Hampus Nilsson och Lukas Karlsson jämfört med senast. Martin Carlsson missar matchen då han är avstängd. Dessutom utgår Joel Svensson och det finns frågetecken kring Ilhan Jejnas medverkan då han klev av skadad senast.

Vimmerbys tränare Patrik Gunnarsson har också en del avbräck inför matchen.

– Ali Mohammed och Elias Hallingfors kan inte medverka och Vladimir Radak är avstängd. Däremot får vi tillbaka Haris Dreco. Sedan har flera spelare varit krassliga i veckan och är osäkra på spel och det har även gjort att veckan inte varit den bästa rent träningsmässigt, säger han.

Oavsett hur VIF ställer upp tror Gunnarsson på en spännande kamp.

– Tuna har haft väldigt djupa dalar under säsongen, men kapaciteten finns där och de har mycket att spela för. Vi ska också kunna mobilisera och tända till när det är derby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!