Popps dubbel tog Tyskland till final – "Stolt"

31 år med över 100 landskamper – men aldrig ett spelat EM. Nu håller mästerskapsdebutanten Alexandra Popp på att bli odödlig i Tyskland. I semifinalen mot Frankrike blev den tyska lagkaptenen stor matchhjälte med båda målen i 2–1-segern.

Alexandra Popp jublade efter sitt matchavgörande 2–1-mål i EM-semifinalen mot Frankrike i Milton Keynes.

Fotboll2022-07-27 22:57

Hon har både OS-guld och en Champions League-titel på meritlistan. Men Alexandra Popp hade aldrig tidigare spelat ett EM då skador stoppade henne både 2013 och 2017.

31-åringens EM-debut har däremot utvecklats till en fullskalig succé.

Mål i varenda match – och i semifinalen mot Frankrike fortsatte hon på den inslagna vägen och skickade Tyskland till EM-final med sina två mål.

– Jag är lite mållös måste jag säga men jag är otroligt stolt att vi har tagit oss till final, säger Popp på presskonferensen efter matchen.

Popps elva år yngre lagkamrat, Lena Oberdorf, var full av lovord efter 2–1-segern.

– Hon förtjänar det här. Hon är en sådan kämpe på och utanför planen och jag är så stolt över henne, säger hon.

Farlig Popp-frispark

Det var kanske inte en lika högintensiv inledning som i tisdagens semifinal mellan England och Sverige.

Men första halvlek i Milton Keynes växlade upp rejält.

Tysklands bästa chans kom efter cirka en kvart när stortalangen Jula Brand, som ersatte covid-positiva Klara Bühl, avancerade fram och fick en frispark med sig strax utanför straffområdet.

Alexandra Popp slog frisparken hårt och välriktat men den franska målvakten Pauline Peyraud-Magnin räddade bollen till hörna.

Där gick Popp bet, men 31-åringen skulle komma att visa sin målfarlighet.

I 40:e minuten kombinerade tyskorna fint på högerkanten och Svenja Huth slog ett inlägg in på ytan mellan två franska försvarare. Popp stormade fram och styrde in 1–0 stenhårt i nättaket.

Det franska svaret dröjde däremot inte länge. Precis före paus sköt Kadidiatou Diani ett hårt och lågt skott i stolpen men hon hade marginalerna med sig då bollen studsade i ryggen på målvakten Merle Frohms och in i mål till 1–1.

Andra halvlek började något trevande men i 62:a minuten kom en fransk dubbelchans. Selma Bacha vände upp och sköt ett farligt skott som räddades, och på den efterföljande hörnan dök 187 centimeter långa mittbacken Wendie Renard upp och nickade bollen sånär över mållinjen.

Där och då hade ett franskt mål behövts, för i 76:e minuten kopplade Tyskland greppet om EM-finalplatsen.

Sjätte EM-målet

Jula Brand hade precis missat ett dubbelläge men tyskorna fick direkt tag i bollen och Svenja Huth skickade in ett inlägg mot straffområdet och då gjorde Alexandra Popp precis som hon gjorde i första halvlek – satte bollen i nät. 31-åringen nådde högst, nickade in 2–1 och sitt sjätte mål i turneringen.

Frankrike hade flera lägen att kvittera, men det här var Tysklands – och Alexandra Popps – kväll.

Segersiffrorna skrevs till 2–1 och nu väntar England i final på Wembley på söndag. Frankrikes EM är över.

+ Världsrankning: 5.

+ Meriter: Ett OS-guld, två VM-guld och hela åtta EM-guld. Tyskland och mästerskap är en minst sagt fungerande kombination och inget lag har vunnit fler Europamästerskap.

Senaste EM-guldet var 2013 och senaste mästerskapsmedaljen var OS-guldet i Rio 2016.

+ Stjärnan: Hon var kanske inte upphaussad som den största stjärnan i det tyska laget inför EM. Men veteranen Alexandra Popp har levererat.

Den 31-åriga lagkaptenen har gjort mål i alla Tysklands matcher och skickade tyskorna vidare till EM-final med sina två mål mot Frankrike i semifinalen. Hon har gjort totalt sex mål och delar ledningen i skytteligan med Englands Beth Mead.