Polisen: "Nya individer som vi inte känner igen"

Det allsvenska Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK fick pausas på grund av våldsamheter på läktarna. Under den första hela säsongen utan publikrestriktioner sedan pandemin har våldet ökat, menar polisen Tomas Ivering. –Det är oftast unga som dras med, men vi ser ju att det är en hel del gamla också. Sedan ser vi en tendens av att det är nya individer, som vi inte känner igen.

Folk lämnar läktaren efter att supportrar börjat kasta bangers under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Djurgårdens IF och AIK.

Folk lämnar läktaren efter att supportrar börjat kasta bangers under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Djurgårdens IF och AIK.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-10-17 15:10

Allsvenskan går mot ett avgörande. I fotbolls-Sverige sprider sig en känsla av förväntan inför de sista matcherna. Men det är också något annat som pyr. Röken från bengalerna må ha lagt sig, men efterspelet efter söndagens derby mellan Djurgården och AIK har bara börjat.

Bråket som utspelade sig på läktaren har fått både spelare och supportrar att reagera. Det som skulle bli en fotbollsfest blev ett upplopp med flera avvisade supportrar som följd.

Sammanlagt nästan tjugo år av tillträdesförbud delades ut, säger Tomas Ivering, som leder förundersökningen om våldsamt upplopp.

Men det är inte första gången liknande scener utspelar sig. För drygt två veckor sedan blev det slagsmål på läktaren efter Malmös hemmamatch mot Hammarby. På Svensk elitfotboll (Sef) har man sett en ökning av våldsamheter efter matchslut, sade matchdelegatansvarige Per Eliasson till DN i förra veckan.

Det är en bild som delas av Tomas Ivering.

– Ja, det är det. Nu kan jag inte svara för hela Sverige men i Stockholm kan jag definitivt säga att det är så, säger han.

Nya supportrar

Att ökningen kommit efter coronapandemin har många förklaringar, säger han. Personer som börjat följa allsvenskan under den publiklösa pandemin är en av dem.

– Under pandemin har det tillkommit en del individer till fotbollen som har blandats med de gamla. Att det har kommit nya som inte har så bra koll är av förklarliga skäl, det har ju inte varit fotboll med publik, säger Ivering.

TT: Är det fler unga som är inblandade?

– Ja, det är oftast unga som dras med, men vi ser ju att det är en hel del gamla också. Sedan ser vi en tendens av att det är nya individer, som vi inte känner igen helt enkelt.

Både spelare och klubbar har fördömt händelserna under söndagens derby.

– Det är förkastligt att det sker, sade till exempel Djurgårdens Magnus Eriksson efter att matchen spelats klart.

Att markera mot våldsamheterna är enligt Tomas Ivering det bästa för att stoppa det från att ske igen.

– Jag säger det om all brottslighet. Om allmänheten inte tillåter den så blir den mindre, säger han och fortsätter:

– Vid det här fallet, i går, har vi fått en hel del reaktioner från människor på läktaren som säger "det här är inte okej". En sådan här bengal, den är över 1 000 grader, du kan trycka den rakt genom en människa. Den slängs från den ena sidan till den andra. Man har ingen kontroll över vem den träffar, om det är ett barn eller en vuxen.

"Inga bengaler på gymnastik"

Förutom att markera sitt missnöje kan klubbarna hjälpa polisen i identifieringsarbetet, något som inte är helt ovanligt, enligt Ivering.

– Sedan gör de en hel del själva, vill jag verkligen understryka, med två streck och versaler, säger han.

Likt bengalerna som kastas, sticker de våldsamma supportrarnas uppförande i ögonen på Ivering.

– Alla de här tävlingarna arrangeras på samma premisser som en gymnastikuppvisning som man tar betalt för, det är ordningslagen som gäller. Och det kastas inga bengaler på gymnastikuppvisningar. Sedan finns det andra röster som menar att det här tillhör fotbollen. Det kan man ju diskutera, säger han.

Lång förundersökning

Tillträdesförbuden som delades ut efter oroligheterna hanterades ovanligt snabbt. Enligt Ivering har möjligheten att behandla ärendena snabbt funnits en tid, men testades verkligen under söndagen.

– Vi hade en åklagare i staben, så då får man ringa upp och dra ärendet. Sedan är det en hel del pappershantering och administration men då går det faktiskt att få tillträdesförbud på en del saker. Det prövade vi i går med lyckat resultat.

Förundersökningen kommer att pågå länge.

– Jag kan säga att jag inte har någon utredare att lägga det på nu. Vi ska ju jobba fram det såklart, men ett flöde på en sådan här grej är ett par månader, säger Ivering och fortsätter:

– Vi har inga knän kvar, på grund av det som sker runt omkring.

TT: Är fotbollsrelaterad brottslighet lägre ner på prioriteringslistan?

– Både och. Den är politiskt prioriterad inom polisen. Men om man väger det mot det övriga som händer i samhället är det där vi står, säger Tomas Ivering.

Supportrarna kastar bangers mot varandra under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Djurgårdens IF och AIK på Tele2 Arena.
Supportrarna kastar bangers mot varandra under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Djurgårdens IF och AIK på Tele2 Arena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!