Piteå vände och tog livsviktiga poäng

Det gäller att välja sitt tillfälle när man levererar sitt första damallsvenska mål. Vilma Koivisto hoppade in borta mot Linköping - och styrde in 2–1 på övertid. Den 17-åriga hjälten ordnade så att Piteå klättrade upp på åttonde plats i tabellen med två omgångar kvar att spela.

Fernanda Da Silva såg till att Piteå kvitterade mot Linköping. Arkivbild.

Fernanda Da Silva såg till att Piteå kvitterade mot Linköping. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Fotboll2020-11-01 16:15

Piteå inledde säsongen med fem raka omgångar utan förlust – men hamnade sedan i en rejäl svacka.

Laget – som vann SM-guld så sent som 2018 – har under hösten hållit till i botten av tabellen.

Inför söndagens bortamöte mot Linköping var det bara en bättre målskillnad som höll klubben före elvan Umeå under nedflyttningsstrecket.

Sen hjälte

Topplaget Linköping – som tagit tio av tolv möjliga poäng på senaste fyra matcherna med totalt 7–2 i målskillnad – tog dessutom ledningen i den 65:e minuten genom Emma Lennartsson.

Visserligen hade Piteå skapat ett jätteläge i första minuten genom Madelen Janogy, där Cajsa Andersson presterade en högklassisk parad.

Men annars var det östgötskorna som förde spelet och hade flest chanser.

I den pressade situationen klev först Fernanda Da Silva fram och smällde in kvitteringen intill stolpen.

Och i den fjärde övertidsminuten styrde inhopparen Vilma Koivisto in 2-1 för Piteå – efter samarbete med en annan inhoppare, Linn Vikström.

– Helt underbart att få göra mitt första mål i damallsvenskan. Och det var ju ett otroligt viktigt sådant också, jublar den 17-åriga finskan efter sitt lags häftiga vändning.

Ett mycket bättre tillfälle än så att slå till, existerar nog inte…

– Jag fick en perfekt passning av Linn och kände direkt att bollen skulle gå in. En fantastisk känsla, ler Vilma.

Avgörande sekvens

Tränaren Stellan Carlsson står intill och berömmer mer än gärna lagets matchhjälte.

– Vi har pratat mycket om vikten att få fast bollen högt upp hos motståndarna och om diagonala passningar. Det här målet kom till exakt på det sättet. Ett riktigt bra samarbete mellan Linn och Vilma, säger han.

Tack vare de tre poängen passerar Piteå både Djurgården och Växjö i tabellen upp till åttonde plats.

Nu återstår bara Rosengård på hemmaplan och Örebro borta.

– Vi har levt under stor press under en längre tid, det är inte enkelt att leverera när man riskerar att åka ur. Men jag tycker att spelarna gått stärkta av det både fysiskt och mentalt. Vi har två raka vinster och bara förlorat två av de sex senaste matcherna. Formen är helt klart på uppgående och vi ska göra allt för att säkra kontraktet, säger Stellan Carlsson.

För Linköping rök med största sannolikhet möjligheten till en tredje plats, som innebär chans på Champions League. Laget har sex poäng upp till Kristianstad och 13 mål sämre i målskillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!