Piteå föll igen – trots assist från Janogy

Det hjälpte inte att landslagsstjärnan Madelen Janogy var tillbaka på hemmaplan igen. Piteå förlorade ändå norrderbyt mot den heta nykomlingen Umeå med 1–2. Nu har mästarlaget från 2018 sju raka matcher utan seger. –Tufft. Nu handlar det om att komma ihop som grupp och upp till den nivå där vi vet att vi kan vara, säger Janogy.

Umeå vann borta mot krisande Piteå.

Fotboll2020-08-22 16:25

Hon lämnade Piteå för storlaget Wolfsburg i den tyska ligan men sömnproblem och psykisk ohälsa gjorde att Madelen Janogy valde att flytta hem igen.

Kanske kan hon bli den som lyfter ett krisande Piteå upp mot toppen igen.

Åtminstone verkade den lilla hemmapubliken hoppas på det. När Janogy kom in på banan i den 67:e minuten var det ingen tvekan om att hon var efterlängtad.

– Jättekul att vara tillbaka igen. Beslutet att flytt tillbaka hit var verkligen rätt. Här känner jag en trygghet och det är kul att spela på LF Arena, säger hon.

Svagt självförtroende

Piteås formsvacka har varit lång och djup. Senaste segern kom den 19 juli och i norrderbyt mot Umeå märktes det att självförtroendet inte är på topp.

– Visst sitter det i självförtroendet. Vi skapar många lägen men att vi inte klarar att sätta dit dem beror på självförtroendet. Men vi sliter oerhört hårt i andra halvleken så den ska vi ta med oss. Nu får vi försöka komma ihop och samla kraft, säger Madelen Janogy.

När lagen möttes i premiären vann Piteå med 3–2. Sedan dess har de båda nordligaste lagen i damallsvenskan haft diametralt motsatta formkurvor.

Medan Piteå har sju raka matcher utan seger har Umeå nu tagit poäng i sex av sina sju senaste matcher.

Målskyttar den här gången var Therese Simonsson som gjorde sitt femte mål för säsongen på straff i den tolfte minuten. 2–0 kom i den 26:e minuten genom hennes anfallskollega Lova Lundin som stötte in ett inspel från vänster.

Piteå kom ut betydligt aggressivare i den andra halvleken och efter bara ett par minuter hade inhopparen Nina Jakobsson en nick som seglade just utanför krysset. En misstänkt hands på en Umeåförsvarare resulterade inte i någon straff för hemmalaget som jagade för att få till en reducering.

"Har inte orken"

Madelen Janogys inhopp i den 67:e minuten satte ytterligare fart på Piteå och till slut kom reduceringen till 1–2. Det var i den 85:e minuten som  Astrid Larsson fick drömträff på volley på en passning från Janogy och plötsligt hade hemmalaget chans att knipa en poäng.

Men Umeå höll undan och har nu tre poäng tillgodo på Piteå i mitten av tabellen.

Madelen Janogy  spelade sin senaste hela match i Algarve cup i mars och har en lång väg kvar till toppformen.

– Framför allt har jag inte orken, det var så länge sedan jag spelade. Det är orken som behövs om jag ska kunna skapa flera farliga chanser. Men jag känner ingen stress. Det får ta den tid det tar, säger Madelen Janogy.

Nu när hon är hemma igen känns det bättre.

– Ja, jag tar det dag för dag och försöker vara i nuet, säger hon.