Oväder drar in till ödesmatchen: "Bara ut och köra"

Solen skiner på de svenska fotbollsdamerna, men det är bara tillfälligt. På fredag är prognosen dystrare – i dubbel bemärkelse. –Det är frustrerande när det inte ligger i ens egna händer längre, säger Evertons Nathalie Björn inför ödesmatchen mot Schweiz.

Solen sken på de svenska fotbollsdamerna under onsdagens träning i Luzern. Till fredagens match mot Schweiz väntas dock stora mängder regn.

Solen sken på de svenska fotbollsdamerna under onsdagens träning i Luzern. Till fredagens match mot Schweiz väntas dock stora mängder regn.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2023-11-29 17:23

Medan uteserveringarna längs floden Reuss fylldes med lunchsällskap lapade de svenska spelarna sol några kilometer söderut under onsdagens träningspass inför Nations League-matchen mot Schweiz på fredag.

Den vackra men ändå kyliga höstdagen i Luzern var dock en tillfällig hägring. På torsdagen är prognosen regn och åter regn, enligt norska vädertjänsten yr.no. Och inte blir det bättre under matchdagen. Omkring 20 millimeter regn, utan uppehåll, utlovas.

– Åh, vad härligt, säger Nathalie Björn.

– Nej, jag tycker inte att det är skitroligt att spela i regn.

Piteå till hjälp

Andra ser fram emot både nederbörd och några få plusgrader.

– Jag älskar att spela i regn. Och det är samma för båda lagen, det är ingenting som vi kan påverka. Och jag har inte så stort problem med kyla faktiskt. Jag har ju spelat i Piteå i fyra och ett halvt år, säger Hammarbyanfallaren Madelen Janogy.

Det ödesmättade vädret går i linje med matchens tyngd. Sverige måste slå Schweiz för att fortsatt ha chansen att vinna gruppen, vilket i sin tur är ett måste för att kunna kvala in till OS i Paris 2024. Men tre poäng kan också vara förgäves. En och en halv timme senare inleds Spanien–Italien och vid spansk seger är gruppen ändå avgjord.

I så fall missar Sveriges damlandslag ett stort mästerskap för första gången sedan EM 1993.

– Det är frustrerande när det inte ligger i ens egna händer längre. Vi måste räkna med Italien, och de har en tuff match mot Spanien, säger Björn.

– Vi vet ju förutsättningarna. Nu handlar det bara om att gå ut och köra. Vi vet vad vi kan och hoppas få hjälp av Italien, säger Janogy.

Seger osäker

Två frågetecken inför matchen mot Schweiz är lagkaptenen Caroline Seger och Arsenalanfallaren Lina Hurtig. Båda tränade på egen hand under onsdagen.

Utan ankaret Seger – liksom skadade Elin Rubensson – blir balansen på det svenska innermittfältet en annan, säger Nathalie Björn.

– ”Ruben” gjorde ett fantastiskt VM i den positionen och fick många matcher, det gör att man bygger relationer. Det är samma sak när Seger har spelat där, man har en relation. Så det är klart att det är en viktig kugge för laget. Men jag känner att vi har bra spelare som väntar på sin tur, och jag har fullt förtroende för dem, säger Nathalie Björn.

Saknas gör också Magdalena Eriksson. Mittbacken är avstängd.

– Det är klart att det är ett stort tapp för oss, men jag känner ett stort förtroende för oss oavsett hur vi ställer upp i backlinjen. Vi har den relationen och tryggheten med varandra, säger Björn.

Lina Hurtig och Caroline Seger tränade på egen hand på onsdagen, här tillsammans med landslagets fysioterapeut Annica Näsmark (i rött).
Lina Hurtig och Caroline Seger tränade på egen hand på onsdagen, här tillsammans med landslagets fysioterapeut Annica Näsmark (i rött).
Fakta: Läget i gruppen

Tabellen: Spanien 12 poäng, Sverige 7, Italien 4, Schweiz 0.

Återstående matcher:

Fredag den 1 december: Schweiz–Sverige, Spanien–Italien.

Tisdag den 5 december: Spanien–Sverige, Italien–Schweiz.

Förutsättningarna: För att Sverige ska kunna vinna sin Nations League-grupp, ett måste för att ha kvar hoppet om OS, är seger mot Schweiz ett absolut måste till att börja med. Om Spanien samtidigt besegrar Italien försvinner ändå OS-chansen för svensk del.

Om Spanien i stället spelar oavgjort finns chansen kvar, men då måste Sverige vinna med minst två mål i sista matchen mot Spanien för att passera spanjorskorna som då hamnar på samma poäng (Spanien vann med 3–2 i Göteborg).

Det bästa är om Spanien förlorar mot Italien. Då räcker det med svensk seger i avslutningen mot världsmästarna i Málaga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!