Ondrejka rundade av med kryss

Han blev mållös i avskedsmatchen, och Elfsborgs segersvit bröts. Men anfallsstjärnan Jacob Ondrejka, 20, var tagen av fansens hyllningar. –Otroligt fint och mäktigt att de gör en sån grej för mig, säger Ondrejka efter 1–1 mot Djurgården.

Proffslivet väntar nu för Jacob Ondrejka.

Fotboll2023-06-04 19:38

Längst ner på Elfsborgsklackens läktare syntes en banderoll med texten ”Tack för allt, Jacob”. Och en svart bild mot gul bakgrund av Jacob Ondrejka när han höll fingret framför munnen för att tysta Blåvitts fans efter ett segermål mot IFK Göteborg i Svenska cupen.

– Att de gör en sån grej för mig bara för att jag ska lämna. Det känns, det gör det, säger Ondrejka, och fortsätter:

– Före matchen kände jag att det är lite tråkigt att jag ska lämna. Men man vill bli så bra som möjligt och det är rätt läge för mig att gå. Jag kommer att sakna Elfsborg. Det är en otroligt familjär klubb.

Nu återstår bara bortamatchen mot AIK innan Elfsborgs poängkung (sex mål och fyra assist i årets allsvenska) flyttar till Royal Antwerpen.

TT: Vad ser du mest fram emot nu när du nu flyttar till Belgien.

– Antwerpen kommer att kvala till Champions League. Jag hoppas på spel i Champions League.

Segersviten stannade på åtta

Jacob Ondrejkas sista match på Borås arena blev inte vad han hade hoppats på. Själv blev han poänglös och utbytt en kvart före slutet med krampkänning i lårets baksida.

Så dags hade Elfsborg tappat sin 1–0-ledning mot Djurgården till 1–1, vilket innebar lagets första förlorade poäng sedan tidigt i april. Boråslagets segersvit stannade vid åtta matcher.

Efter en låst och händelsefattig första halvlek, som Djurgården kontrollerade skickligt taktiskt, exploderade Elfsborg i första minuten av andra.

Högerbacken Johan Larsson satte fart på kanten och spelade till Ahmed Qasem. Den 19-årige U21-landslagsmannen höll i, vände och spelade tillbaka till Larsson i exakt rätt ögonblick. Lagkaptenen rusade in i straffområdet och satte 1–0 via Jacob Widell Zetterströms ben.

– Jag hade farten uppe och visste att det skulle mycket till för att de skulle stoppa mig på ett schysst sätt. Jag räknade väl med att ett ben skulle komma ut så att jag fick straff. Men jag fick bra träff på bollen, säger Johan Larsson.

Difs andra av 18 möjliga

Sedan radade serieledarna upp snabba omställningar som kunde ha gett ett andra mål. Det hände mer på sex-sju minuter än under hela första halvlek.

Djurgården vässade också sitt spel i offensivt straffområde. Kvitteringen kom i 73:e minuten.

Joel Asoro lobbade över Elfsborgs målvakt Hákon Valdimarsson som gjorde en otajmad utrusning. Victor Edvardsen fick ett enkelt jobb att sparka bollen vidare in i mål. Han hade bara varit på planen i tio minuter.

– Stark moral att komma tillbaka och hämta en poäng här nere, summerade Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

Det var bara Djurgårdens andra poäng av 18 möjliga på bortaplan i årets allsvenska.