Olsson skadad – missar Nations League-matcher

Serbien och Slovenien står på Nations League-schemat. Då får Janne Andersson klara sig utan Martin Olsson. — Han är hemma i Malmö, säger Sveriges förbundskapten.

Martin Olsson, höger, skadade sig i derbyt mot Helsingborg och har tackat nej till Sveriges Nations League-samling. Arkivbild.

Martin Olsson, höger, skadade sig i derbyt mot Helsingborg och har tackat nej till Sveriges Nations League-samling. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Fotboll2022-09-19 16:21

Vänsterbacken fick en smäll mot huvudet i söndagens Skånederby. OIsson spelade visserligen klart matchen mot Helsingborg men efteråt konstaterades det att han inte skulle kunna vara med på landslagsamlingen.

Orsaken: misstänkt, lindrig hjärnskakning.

– Han kommer att behandlas efter den så kallade hjärntrappan, där man gör något varje dag. Det tar ett tag att gå igenom den och det gör att han lämnar återbud, säger Andersson.

Gudmundsson in

I stället får Gabriel Gudmundsson, 23-åringen som spelar för franska Lille, chansen i Blågult.

Även Filip Dagerstål, Lech Poznan, har tackat nej till samlingen.

Och det var betydligt mer väntat för Andersson.

– Vi tog ut fem mittbackar då jag visste att han skulle bli pappa, vilket är roligt. Grattis till Filip och hans sambo.

– Han känner att han behöver vara hemma och stötta familjen efter förlossningen.

Redan i helgen kallades målvakten Leopold Wahlstedt in i truppen eftersom Andreas Linde känner sig lite krasslig. För många är 23-åringen från norska Odd en doldis.

Carlgren besviken

Valet överraskade inte minst Patrik Carlgren, som gått bra med Randers som just nu leder danska ligan.

Carlgren ventilerade sin besvikelse i Aftonbladet.

– Jag kan inte göra mer fotbollsmässigt, så det måste vara något personligt, säger han till tidningen.

Förbundskaptenen Janne Andersson om uttagningen:

– Vår målvaktstränare Maths Elfvendal, som är oerhört kompetent, värderar målvakterna vecka ut och vecka in. Patrik Carlgren har gjort det jättebra. Jacob Rinne (tidigare Ålborg, numera Al-Fateh) likaså. De två är i ungefär samma ålder som Kristoffer Nordfeldt, Andreas Linde och Robin Olsen.

– Leopold är en yngre målvakt. Han är i en annan ålder och i ett annat skede i karriären, precis som när jag tog ut Pontus Dahlberg en period. Därför känns det intressant att ta ut Leopold Wahlstedt. Men det är väldigt, väldigt jämnt bakom och där är Patrik Carlgren en av målvakterna.

– Att man är besviken har jag inga som helst problem med, säger förbundskaptenen om Carlgrens reaktion.

Med en seger och tre förluster — totalt tre poäng — har Sverige en blygsam placering i gruppen. Som nästjumbo, en poäng före Slovenien, finns ingen möjlighet att jaga i kapp ledande Norge, utan i stället handlar det om att undvika nedflyttning till C-divisionen.

Sverige möter Serbien borta på lördag och tre dagar senare väntar hemmamöte med Slovenien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om