Nyman: "Väldigt skönt att inte tänka på skador"

Christoffer Nyman kom hem för att hitta sig själv, läka sin kropp och få ny fart på karriären. Det tog över ett år. Och nu? IFK Norrköping leder allsvenskan och han toppar skytteligan. –Jag är i ett flyt, det mesta känns bra och det är väldigt skönt att inte tänka på skador, säger han.

Norrköpings Christoffer Nyman firar sitt sjunde allsvenska mål för säsongen. IFK Norrköping slog Varberg med 2–0.

Norrköpings Christoffer Nyman firar sitt sjunde allsvenska mål för säsongen. IFK Norrköping slog Varberg med 2–0.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2020-07-22 21:00

"Totte" Nymans kärleksförhållande till klubben han följde från läktaren som grabb är genuint. Det finns inget konstlat eller tillgjort när han pratar om IFK Norrköping som sin klubb. Det kommer från hjärtat, det han klappar varje gång han gör mål, som en gest till sin bortgångna mamma.

Sju gånger har han riktat blicken mot himlen och stuckit handen innanför tröjan sedan allsvenskan äntligen kom igång den 14 juni.

Han gjorde det igen när Norrköping slog Varberg med 2–0.

Nyman, vital del i det Norrköping som tog SM-guldet under Janne Andersson 2015, hade tänkt sig en längre och framgångsrikare utlandskarriär. Det stannade vid tre år i Eintracht Braunschweig. Hem kom han vintern 2019.

Fick jobba hårt

Först under hösten fick han och resten av laget ordning på grejorna – och så har det fortsatt.

TT: Hur skulle du beskriva den Totte Nyman som kom hem med Totte Nyman nu?

– Först och främst att jag är skadefri, det är inte så mycket tankar på hur kroppen mår, hur den ska reagera ute på planen.

TT: När mådde du så här bra senast?

– När jag inte var skadad. När var det? Två och ett halvt år sedan kanske, säger han.

Men Nyman, likt alla andra i Norrköping, fick jobba hårt för att brotta ned nykomlingen och hålla den nu 15 allsvenska hemmamatcher långa förlustfria sviten intakt.

Årets första på nick

Defensivt låg Varberg rätt, tätt på Sead Haksabanovic och Nyman. Det var disciplinerat, fokuserat, aggressivt över hela linjen – och ingen tvekan kring att fylla på framåt när möjligheter gavs. Norrköping fick inget gratis, men behöll tålamodet. Och med en Nyman i snudd på landslagsklass igen kommer chanser, förr eller senare. Den här gången tog det 29 minuter. Nyman mötte Eric Smiths inåtskruvade, studsande inlägg med pannan till sitt sjunde mål för säsongen.

Det första på nick, dessutom.

– Det känns självfallet bra som anfallare att kunna bidra med mål. Det är alltid kul. I det stora hela känns det väldigt bra att vi kommer till så många lägen i matcherna och att vi är många som kan göra mål i laget och att vi kan spela den offensiva fotboll vi faktiskt gör, säger Nyman.

I september drar landslagsfotbollen i gång. Kan Nyman, som står på tio landskamper, räkna med ett telefonsamtal från Janne Andersson?

– Jag har faktiskt inte tänkt på det. Jag fortsätter att trumma på här och försöka hålla min kropp i trim. Sedan får vi se. Det är fullt fokus på IFK Norrköping, säger han.

Isolerat misslyckande

Några minuter efter pausen kom 2–0. Lars Krogh Gersons skott nuddades lätt av Rasmus Lauritsen. Dansken firade och fick också målet, mittbackens fjärde på tio matcher.

Försprånget ned till Häcken – som slog AIK med 4–0 – och andraplatsen är sex poäng, men både Malmö FF och Elfsborg kan minska det till fyra i torsdagens matcher.

Hur som helst:

Jens Gustafssons IFK Norrköping skakade omedelbart av sig 2–4-förlusten mot Sirius i söndags, isolerade den till ett enskilt misslyckande, inte början på en svacka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!