Nyman räddade poäng när Norrköping firade 125

IFK Norrköping bildades den 29 maj 1897 – för 125 år sedan. Det såg ut att bli ett riktigt hemskt jubileumsfirande och inte mycket till partaj hemma mot Elfsborg. Då klev han fram och räddade festen – Christoffer Nyman. Anfallsveteranen nickade in bollarna när Norrköping hämtade upp 0–2 till 2–2. –Skönt att få göra två mål, att vi kommer tillbaka och får med oss en poäng, säger Nyman.

Christoffer Nyman räddade en poäng för IFK Norrköping med sina två mål mot Elfsborg.

Fotboll2022-05-29 17:06

Redan innan tre minuter spelats hade Norrköping, dagen till ära, producerat två farliga chanser och satte tonen för en ytterst underhållande och chansrik match som lika gärna kunde ha slutat 4–4.

Om bollen gått mellan stolpar och ribba hade Tim Rönning fått plocka ut den. Jonathan Levis och Eman Markovics avslut ändrade riktning på försvarare men till Elfsborgsmålvaktens lycka, bortspelad som han var, gick båda till hörnor.

Daniel Eid och Oscar Jansson hade inte samma tur.

Oliver Zandén drog till med vänstern i Elfsborgs första långa anfall efter tolv minuter. Inget märkvärdigt skott, men bollen tog på Eid, ändrade markant riktning och ställde Jansson.

– Vi bygger upp det bra på högersidan, bollen kommer till mig och jag tänker bara på att skjuta och så tar den på en och går i mål, säger Zandén till Discovery+.

Matade på

Så långt hade Norrköping haft ett klart övertag och mestadels tryckt Elfsborg djupt ned på boråsarnas planhalva.

Norrköping matade på, gärna från kanterna och helst via Markovics och Levis inläggsfötter. Men det var lite si och så med precisionen på de bollar som sökte Christoffer Nyman.

Elfsborg stod rätt, släppte inte till mycket och kunde, med den trygghet en ledning skänker, taktiskt värdera när det var dags att gå framåt.

Och då gick det undan. Rasmus Alm sprang i djupet, passningen från Simon Olsson var perfekt tajmad och riktad och Alm lättade in sitt fjärde allsvenska mål för säsongen bakom Jansson.

Nymans dubbel

Bara minuten senare, kort före halvtid, nåddes äntligen Nyman av ett vettigt inlägg (Ari Skulason). Lämnas Nyman den ytan straffar han motståndare. Nicken till 1–2 gav Norrköping kontakt och kort senare var anfallsveteranen ytterst nära att nicka in kvitteringen men bollen slog i ribbans överdel.

– Ari fick till en bra chip, någon drar med sig mittbacken framför mig och så går den in, säger Nyman till Discovery+.

Oscar Janssons vassa räddningar efter pausen höll Norrköping kvar i matchen.

Nymans kvittering kom med en kvart kvar – också den på nick – efter ett supersnabbt anfall där Abdulrazaq Ishaq kollrade bort André Rømer och nådde Nyman vid bortre stolpen.

Underhållande och stökigt slut

Sedan hände det grejor åt båda håll. Levi prickade stolpen, Okkels ribban och både Nyman och Ishaq hade jättelägen.

Som om det inte räckte skickade Okkels ännu en boll i ribban med en mäktig saxspark.

Norrköping har fått större och större problem med en liten klick huliganer på sin ståplatsläktare Curva Nordahl. Den andra halvleken inleddes med bengaleldning av ett gäng maskerade åskådare, det fortsatte med inkastade föremål och till slut fick domaren Fredrik Klitte nog och bröt tillfälligt matchen.

Med sju minuters tilläggstid var det fortsatt öppna spjäll i jakten på ett segermål, men matchen slutade 2–2.

– Det kan gå åt vilket håll som helst. I det stora hela kan vi åka härifrån med hedern i behåll. Våren? Lite som matchen i dag. Godkänd, men inte mer. Tycker ändå att vi på rätt väg och spelar ett spel vi kan stå för. Vi ska vara det här frejdiga Elfsborg vi vill vara, säger Johan Larsson till Discovery+.