Nye tränaren hämtar inspiration från legendar

Ett fotbollstänk inspirerat av Gullringens legendariska tränare Kenneth Hedström. Det kan det bli i Hjältevad/Mariannelunds IS i år. "Jag kommer ta med mig en hel del från honom både när det gäller träningar och sättet att spela", säger HM IS nye tränare Andreas Stejdahl.

Kenneth Hedström tränade Gullringen när Andreas Stejdahl spelade i laget på 1990-talet. När Stejdahl tagit över som tränare i HM IS använder han Hedströms fotbollstänk som inspiration.

Kenneth Hedström tränade Gullringen när Andreas Stejdahl spelade i laget på 1990-talet. När Stejdahl tagit över som tränare i HM IS använder han Hedströms fotbollstänk som inspiration.

Foto: Arkiv/Haris Dreco

Fotboll2023-03-30 19:00

AVSPARK 2023

På 1990-talet var Andreas Stejdahl en av stöttepelarna i Hedströms lagbygge på Gullemon. Mittfältsgiganten stack ut med sin arbetskapacitet, snabbhet och teknik. När 51-åringen nu är tillbaka i en större roll inom den lokala fotbollen kommer han ta med sig mycket från sin gamle läromästares ledarskap.

undefined
Kenneth Hedström var tränare i Gullringen under många år och har varit en stark inspirationskälla för HMIS nye tränare Andreas Stejdahl.

– Hedströms sätt att tänka kring fotboll har gjort stora avtryck hos mig. Jag kommer hämta mycket inspiration från honom när det gäller att lägga upp träningar. Spelmässigt ska jag försöka utveckla vårt försvarsspel och använda djupledsspelet som han ville ha det.

Stejdahl har inte fått chansen att ge sig på de bitarna på allvar än. 

– Vi har bara haft en träning i veckan än så länge och då har vi kört inomhus. Det har ändå sett bra ut och uppslutningen har varit god med mellan 16 och 18 spelare på varje träning. Nu när innebandysäsongen är över ska vi köra igång för fullt.

Hur kom det sig att du nappade på erbjudandet att bli tränare nu?

– Jag har varit med och hjälpt till både min son och dotters ungdomslag en hel del genom åren. Roger Olofsson har frågat mig i flera år om jag vill ta över herrlaget och nu kände jag att det var läge. Vi ett är par stycken som hjälps åt i ledarstaben och det underlättar mycket.

Inför den kommande säsongen har HM IS tappat Rasmus Samuelsson till Hultsfred och Gustav Stejdahl till Hvetlanda GIF.

– Det är duktiga spelare som tar chansen på en högre nivå, säger Stejdahl som ändå är nöjd med truppen som helhet.

– Vi har fått tillbaka Filip Davidsson och ett nyförvärv i Emil Samuelsson Karlsson från Djursdala.

undefined
Andreas Stejdahl är ny som tränare i HM IS.

Däremot finns det en del frågetecken kring andra spelare i truppen.

– Dennis Davidsson och Teo Berggren har lite skadeproblem. Gustav Norén gör militärtjänst och är inte fullt tillgänglig förrän till sommaren. William Stejdahl är i USA, men kommer hem och spelar i sommar.

Förra säsongen visade laget att de kan matcha de bästa lagen i sina ljusa stunder. Det räckte bara till en åttondeplats till slut.

– Kan vi nå en placering på den övre halvan i år får vi vara nöjda. Serien ser tuff ut på förhand.

Vilka är dina seriefavoriter?

– Södra Vi och IFK Tuna förstås. Sedan tror jag att Ruda kan bli giftiga.

HM IS ställs mot Södra Vi i premiären den 16:e april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!