Nyckelspelaren kan missa hela säsongen

Fotbollen ligger på sparlåga än så länge. För VIF-profilen Nathalie Milton kan det blir mer än så. Risken är uppenbar att hon missar hela säsongen - om den nu kommer igång. "Med coronan måste jag passa mig med tanke på mitt jobb", säger Milton.

Nathalie Miltons medverkan i Vimmerby IF är osäker den här säsongen, oavsett om seriespelet kommer igång eller inte.

Nathalie Miltons medverkan i Vimmerby IF är osäker den här säsongen, oavsett om seriespelet kommer igång eller inte.

Foto: Roelof Stroetinga

Fotboll2020-04-29 20:30

Mittbacksklippan har varit en bärande spelare i Vimmerby IF i många år. 

När vi för några dagar sedan kikade på listan över spelade matcher sista decenniet, ja... då var den mest rutinerade av dem alla också den som hade flest kamper på kontot: 144. De senaste tre åren har hon medverkat i samtliga seriematcher, 22 varje säsong. 

– Det var överraskande, med tanke på att jag brukar dra på mig någon avstängning varje säsong med min spelstil. Jag har legat på gränsen varje år nu på slutet. I min ålder brukar det också bli lättare att dra på sig skador, men jag har klarat mig bra. Det beror nog på att jag har en stark grundfysik och tränar mycket själv. 

I nästa andetag säger Nathalie att hon inte är så förvånad ändå att hon spelat så konsekvent de senaste åren. 

– Jag är väldigt laglojal och planerar en stor del av mitt liv efter matcherna. Det skulle aldrig ske att jag missar en match på grund av en konsert eller en resa. Jag tillhör inte den generationen. 

Nu är det ändå högst tveksamt om den där långa sviten av spelade seriematcher i rad med VIF fylls på, när vi har ett nytt decennium framför oss.

– Jag har inte varit på en enda träning sedan allt det här med corona kom. Dels jobbar jag mycket, dels så måste jag passa mig med tanke på det jobb jag har inom vården. Jag måste tänka mig för med smittorisken. Den fritid jag har tillbringar jag med familjen. Man kan väl säga att jag är mammaledig i någon form, säger hon och skrattar. 

– Jag hoppas såklart att det ska vända snart, så att jag ska kunna börja träna fotboll igen. Men när det blir vet vi inte. Som läget är nu, så ser det jättemörkt ut för mig. Visst, jag skulle säkert kunna spela matcher då och då och fortsätta hålla igång med egenträningen som jag gör nu, men att göra något halvdant funkar inte för mig. 

Hur det nu blir med den ännu inte igångsatta säsongen vet ingen. Nathalie Milton ser i vilket fall inte slutet på karriären. Hon vill gärna fortsätta spela. 

Tar man en titt på statistiken visar det sig inte bara att den erfarna backen enbart spelar i match efter match – hon är dessutom en pålitlig målskytt.

– Att jag gjorde så få mål förra säsongen (tre) skyller jag på "Nattas" (Nathalie Johansson) korsbandsskada. Av alla mina 15 mål de tre senaste åren, har hon säkert assisterat till 13. Vi funkar väldigt bra ihop och det känns nästan innan hon slår hörnorna och frisparkarna mot mig att det här kommer bli bra. Jag tror faktiskt inte att jag gjort ett enda spelmål de senaste säsongerna. Alla har nog kommit på fasta situationer. 

Vad tror du om VIF kommande säsong, om det blir spel?

– Jag tror att alla lag, oavsett serie, kommer ha kniven mot strupen från första matchen. Man måste prestera direkt eftersom det blir en halv säsong. Hur man än vrider och vänder på det, så kommer det bli orättvist. Vi förväntas vara ett topplag i serien, men jag tror att vi möter de andra favorittippade lagen på bortaplan. Det kan vara direkt avgörande. Det är samma sak på herrsidan.

– Jag tror absolut på vårt lag. Vi ska vara i toppen. "Natta" Johansson blir jätteviktig för oss när hon nu är tillbaka. Förutom att hon är en duktig spelare har hon vinnarmentalitet och bra ledaregenskaper. 

Ungefär som Nathalie Milton själv med andra ord...

Målfirande. Nathalie Milton har många VIF-matcher på kontot, men också många mål.
Målfirande. Nathalie Milton har många VIF-matcher på kontot, men också många mål.
Nathalie Milton

De senaste tio åren har Nathalie Milton spelar så här många matcher per säsong, från 2010 och framåt: 18, 10, 17, 4, 4, 10, 15, 22, 22, 22. Totalt innebär det 144 matcher.

Under samma period har Milton gjort 19 mål. Nästan alla har kommit på fasta situationer.

När det kommer till varningar och utvisningar har den rutinerade backen fått tolv gula och ett rött kort. Om hon är värst i laget? Nej, Malin Engström och Nathalie Johansson "toppar" den statistiken med 13 gula och ett rött kort vardera.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!