Nya tränaren ställer krav: "Ska förtjäna sin plats"

Med hela nio nyförvärv inför säsongen har IFK Tuna en bred trupp som kan räcka långt i fotbollsfemman i år. "Vi har en jämnstark trupp med många potentiella startspelare så det gäller att träna om man ska förtjäna sin plats", säger nye tränaren Lasse Gustavsson.

Lasse Gustavsson är ny som tränare i IFK Tuna.

Lasse Gustavsson är ny som tränare i IFK Tuna.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-03-26 21:00

AVSPARK 2023

IFK Tuna var länge med och tampades i toppen förra säsongen. I år tippas de gå långt i kamp med bland andra Södra Vi IF. Med tanke på att listan över nyförvärv innehåller tio spelare finns fog för det. 

Ta en titt på den här listan bara: Jihad Assaf, Djursdala SK, Max Lundin, IFK Västervik, Leon Hellström, Västerviks FF, Theo Eklund, Storebro IF, Hamidreza Heidari, Storebro IF, Filip Gustavsson, Västervik FF, Johan Lundin, Västerviks FF, Eddie Lundin, IFK Västervik, Filip Fungmark, SK Lojal.

– Truppen går inte att klaga på. Att Filip Gustavsson kommer hem och fick med sig Johan Lundin från Västerviks FF betyder mycket som grund i ett starkt försvar. Sedan har vi fått in flera lovande yngre spelare också. Det känns som en bra blandning, säger Lasse Gustavsson som tillträtt som tränare.

Han kommer dock inte till något självspelande piano. Trots den breda truppen har det funnits utmaningar med träningsnärvaron under försäsongen.

– Trots att vi har en så bred och jämstark trupp har det varit svårt att få ihop lag till matcher och tillräckligt med folk på träningarna ibland. Jag har varit tydlig med att jag kommer att ställa tuffare krav. Tränar man inte och tar jobbet kan man inte förvänta sig någon startplats.

Nyförvärvet Filip Gustavsson är fullt medveten om vad som krävs, men påminner om att det är division fem man spelar i.

– Det är svårt att ställa lika höga krav på en spelare i femman. Många har annat att prioritera vid sidan av fotbollen.

Gustavsson är tillbaka i klubben efter en säsong med Västerviks FF i division 3.

Vad tar du med dig från den säsongen?

– Det var nyttigt att få prova på spel i trean en säsong. Det höga tempot fotbollen spelas i där har utvecklat mig mycket, säger han.

Varför är du tillbaka i Tuna?

– Jag saknade gemenskapen med grabbarna i laget. Sedan ska det bli skönt att slippa resandet. Jag ser fram emot att få spela på fina Tunhamra igen.

Från Västervik fick han även med sig en rad nyförvärv. Däribland backkollegan Johan Lundin.

– Vi spelade ganska mycket ihop i VFF så jag ser fram emot att göra det i Tuna med. Det lutar åt att vi ska bilda ett försvar tillsammans med Ted Åström-Åberg. Det borde duga rätt bra i femman.

Hur långt kan ni gå?

– Vi ska vara i toppen med Södra Vi som många säger, men jag vill varna för IFK Västervik också. De ser starka ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!