Nya skadeproblem öppnar för Hurtig centralt

Ännu en skadad anfallare. Då kan förbundskapten Peter Gerhardsson kasta in en nygammal lösning som central anfallare: Juventus Lina Hurtig. –Det är ett alternativ, helt klart, säger han inför Sveriges viktiga VM-kvalmatch mot Finland på Gamla Ullevi.

Lina Hurtig under en pressträff tidigare i veckan.

Lina Hurtig under en pressträff tidigare i veckan.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-11-24 12:45

Två spelare saknades på Sverige sista träning inför torsdagens VM-kvalmatch i Göteborg. Evertonmittfältaren Hanna Bennison stannade på hotellet med mildare förkylningssymptom, och Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, har åkt på en fotskada.

– Det hände i går på träning och sedan får man undersöka det. Det var ett moment där hon stukade foten. Exakt vad det är, det vet jag inte i nuläget. Det får vi se i eftermiddag och i kväll, säger Peter Gerhardsson angående chanserna till spel för Blomqvist.

Asllani saknas

Blomqvist och Bennison är bara de senaste i raden av offensiva spelare som stött på patrull i form av sjukdomar eller skavanker. Den kreativa motorn på mittfältet, Real Madrids Kosovare Asllani, är till exempel inte ens med i truppen på grund av skada.

Det största orosmolnet gäller förmodligen ändå den centrala anfallspositionen, där Mimmi Larsson, Rosengård, är till synes ensam om att vara helt skadefri för stunden. Larsson kom också in sent i truppen efter att Evertons Nathalie Björn tvingats tacka nej, och är vanligtvis inte förbundskapten Peter Gerhardssons förstaval på topp.

Hurtig kan ersätta

Den platsen brukar vara vigd åt Stina Blackstenius men Häckenstjärnan kom till landslagssamlingen med en vadskada, och är osäker på spel. Sedan tidigare har det mest frekventa alternativet till Blackstenius, Evertons Anna Anvegård, lämnat återbud på grund av en hjärnskakning.

– Skador och sjukdomar kan inträffa och ibland blir det på samma position. Man försöker alltid ha två spelare på varje position och sedan kan man täcka upp det med spelare som kan spela på flera positioner, säger Peter Gerhardsson.

– I nuläget har vi helt klart två som kan spela i den positionen.

Han säger inte vilka han syftar på, men Mimmi Larsson lär vara den ena. Den andra kan mycket väl vara Lina Hurtig.

Juventusstjärnan spelar vanligtvis till vänster i anfallet men Gerhardsson har tidigare testat henne centralt. Hurtig kommer också till matchen mot Finland i fin målform, med två fullträffar i helgens cupmatch mot Roma i ryggen.

– Hon har ju spelat där i landskamper och var aktuell där inför OS. Det är ett alternativ, helt klart. Hon har spelat där i någon match med Juventus också. Det är ett av många alternativ, säger Gerhardsson.

Fakta: Sveriges VM-kvaltrupp

Målvakter: Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Magdalena Eriksson, Chelsea, Jonna Andersson, do, Nilla Fischer, Linköping, Emma Kullberg, Häcken, Elin Rubensson, Häcken, Emma Berglund, Rosengård.

Mittfältare/anfallare: Caroline Seger, Rosengård, Olivia Schough, do, Filippa Angeldahl, Manchester City, Hanna Bennison, Everton, Filippa Curmark, Häcken, Julia Zigiotti Olme, do, Johanna Rytting Kaneryd, do, Stina Blackstenius, do, Sofia Jakobsson, Bayern München, Fridolina Rolfö, Barcelona, Lina Hurtig, Juventus, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Madelen Janogy, Hammarby, Mimmi Larsson, Rosengård.


Fakta: VM-kvalet i fotboll

Sverige spelar i grupp A i den europeiska delen av VM-kvalet och har inlett med att besegra Slovakien, 1–0, och Georgien, 4–0.

Grupp A:

1) Sverige, 3 matcher, 9 poäng, +6 i målskillnad.

3) Finland, 3, 6, +3.

3) Slovakien, 3, 3, 0.

4) Irland, 2, 3, 0.

5) Georgien, 3, 0, –9.

Sveriges spelade matcher:

17 september: 1–0 mot Slovakien (borta)

21 september: 4–0 mot Georgien (hemma)

21 oktober: 1–0 mot Irland (b)

Sveriges kommande matcher:

25 november: Sverige–Finland

30 november: Sverige–Slovakien

2022

7 april: Georgien–Sverige

12 april: Sverige–Irland

6 september: Finland–Sverige

Totalt 51 lag deltar i det europeiska kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Kvalet avslutas i september 2022, med playoffspel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoffspelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!