Nya direktiven: Inga matcher bör spelas

Smålands Fotbollförbund skärper nu sina rekommendationer och meddelar att inga träningsmatcher bör genomföras. "Vår starkaste rekommendation är att man inte genomför matcher", säger kanslichefen Henrik Landén.

Den lokala träningsserien, där bland annat Gullringen och IFK Tuna skulle ingå, bör inte genomföras, menar SMFF.

Den lokala träningsserien, där bland annat Gullringen och IFK Tuna skulle ingå, bör inte genomföras, menar SMFF.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Fotboll2020-04-03 18:00

Under onsdagen kom Folkhälsomyndigheten med nya direktiv gällande idrotten med anledning av situationen kring coronaviruset. Dagen efter, under torsdagen, förtydligade man uttalandet en aning och förklarade att det fortfarande var tillåtet att anordna mindre matcher så som lokala träningsmatcher, förutsatt att alla följde FHM:s rekommendationer.

På fredagsförmiddagen gick Svenska Fotbollförbundet ut med att träningsmatcher tillåts men att varje förbund har ansvaret för att besluta kring hur man ställer sig till att klubbar spelar matcher. Kort därefter presenterade Smålands Fotbollförbund sitt beslut på sin hemsida. Där skriver man följande: 
"Utifrån detta måste varje förening ta beslut om sina träningsmatcher, men Smålands Fotbollförbunds starka rekommendation är att inga träningsmatcher, tävlingar och cuper genomförs till och med den 30 april. Nytt inriktningsbeslut kommer i slutet av april. Detta gäller all verksamhet, dvs. både senior, ungdom och barn."

Henrik Landén, som är kanslichef på Smålands Fotbollförbund, förtydligar:
– SVFF svarar utifrån ett nationellt perspektiv och deras uppfattning är att fotboll går att utövas. Sedan är det upp till varje förbund på distriktsnivå att avgöra hur det ser ut, i vårt fall i Småland. Vi måste definiera vad en lokal match är också eftersom man kan åka från till exempel Jönköping till Böda och fortfarande vara inom Småland. Men vi har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att inga matcher ska genomföras, säger han.

Det här betyder inte att det är förbjudet att spela träningsmatcher i Småland.
– Det finns ingen bestraffning om det skulle ske att man spelar en match. Men vår starkaste rekommendation är att man inte genomför matcher, säger Landén och fortsätter:
– Bestämmer man sig nu för att spela ändå så måste man följa alla riktlinjer och spelare ska då komma ombytta till matchen, handsprit ska finnas på plats och man får inte vara över 50 personer på plats. Det ska också finnas en domare som dömer och eftersom vi inte kommer ha någon domartillsättning så måste föreningarna lösa det på egen hand.

Våra lokala herrlag, med Södra Vi som initiativtagare, har haft planer på en lokal träningsserie. Den planen bör man inte gå vidare med, menar Landén.
– Det bör man ompröva och inte genomföra i så fall.

Peter Magnusson, tränare i Södra Vi IF, säger att man nu flyttar fram starten av den lokala träningsserien.
– Vi respekterar de nya direktiven men har fortsatta förhoppningar om att vi ska kunna spela. Den enda skillnaden är att vi ny flyttar fram starten till i maj. Vi har gått ut med en förfrågan till klubbarna och frågat om det är okej att vi gör det. Nu har de till nästa vecka på sig att svara, säger Magnusson.

Alla herrlag som är inbjudna till den lokala träningsserien, Djursdala SK, Storebro IF, Gullringens GoIF, Vimmerby IF, IFK Tuna, Frödinge/Brantestad SK och BK Boston, har inte tackat ja än.
– De flesta har gjort det men inte riktigt alla. Det är även svårt att hålla möten nu när vi inte riktigt vet hur det blir. SMFF skulle komma med en uppdatering i slutet av april, säger Magnusson.

För SVIF:s del blir det inget uppehåll nu. Istället kör man på som vanligt.
– Vi fortsätter att träna två gånger i veckan. Det var det grabbarna i laget ville. 

Peter Magnusson, tränare i Södra Vi IF.
Peter Magnusson, tränare i Södra Vi IF.
Beslut om seriespel

Alla tävlingsserier Div 2, 3, 4 Dam samt Div 4, 5, 6, Utv. serier, Junior P18 Herr skjuts upp på samma sätt som SvFF:s lägre förbundsserier Div 1 Dam samt Div 2 och 3 Herr. Dessa serier spelas som enkelserier och startar i juni med höstomgångens spelordning som tävlingsgrundande.
 

Våromgångens matcher stryks i Fogis.
 

Serierna spelas och avslutas med planerat kvalspel i oktober.

Källa: SMFF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!