Nya beskedet: då kan allsvenskan starta

Damallsvenskan startar inte förrän tidigast sista helgen i juni. Det beslutades på en ordförandekonferens i helgen.

Lisa Lantz i duell med Rebecca Blomqvist.

Lisa Lantz i duell med Rebecca Blomqvist.

Foto: NICKLAS ELMRIN/BILDBYRÅN

Fotboll2020-05-18 14:18

– Senaste tiden har det varit för många fotbollsföreträdare som gått upp i skrikläge. Det är en extrem situation och det finns ingen anledning att hamna i polemik med Folkhälsomyndigheten. Bättre att lyssna, tänka efter och komma fram till något realistiskt och bra. Det har vi gjort nu, säger Paul Lindvall, ordförande i Linköpings FC.

Så sent som i förra veckan pratades om 14 juni som möjligt startdatum för de högsta svenska fotbollsserierna. Men under söndagens ordförandemöte med Elitfotboll dam (EFD) och klubbarna i damallsvenskan togs ett majoritetsbeslut att där ta sikte på 27–28 juni – om Folkhälsomyndigheten kommer med positivt besked om några veckor.

– Då får vi tre veckor för att starta upp på allvar, säger Lindvall.

Var ni överens?

– Nej, några klubbar ville kickstarta snabbare. 

Räknar ni med spel inför publik eller inte?

– Tyvärr ser det ut som om att vi får börja utan. Då får vi ta det. Det viktigaste är att serien kommer igång och att vi får till en dubbelserie. Det pratas mycket om startdatum, men jag tycker också att man borde prata om att sluta senare. Varför kan inte även damerna spela in i november?

Hur har LFC påverkats av coronakrisen?

– Det är klart att även vi har påverkats, men ekonomiskt känner jag att vi har hanterat det så här långt. Det kommer att finnas pengar kvar för att stärka truppen, säger Paul Lindvall.

På tisdagen ska EFD-planen presenteras för förbundsstyrelsen. Då förväntas också ett formellt beslut om 27–28 juni som premiärdatum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!