Nu är Jonas tillbaka i elitfotbollen igen: "Roligt"

Spelare, domare, ledare, tränare – och nu domarutbildare på elitnivå. Jonas Karlsson är tillbaka i hetluften: "Det känns väldigt bra och roligt".

Jonas Karlsson från Målilla har fått nya uppdrag i fotbollens tjänst.

Jonas Karlsson från Målilla har fått nya uppdrag i fotbollens tjänst.

Foto: Arkiv/Skärmdump/Montage

Fotboll2021-03-02 20:00

Han hade önskat sig ett bättre avslut på den framgångsrika domarkarriären. Den som tog slut i förtid för något år sedan beroende på skada och att han närmade sig åldersstrecket för att fortsätta döma på elitnivå. 

– Jag ska inte säga att jag är bitter över hur det slutade, men det var tråkigt. Det var inte så jag ville att det skulle bli, säger Jonas Karlsson från Målilla och syftar på beskedet han fick att det var över. 

– Skadan jag ådrog mig hindrade mig från att döma i Superettan i ett par månader, men jag var på väg tillbaka. Om de hade sagt att jag skulle döma ett par matcher till den säsongen – och att det sedan inte skulle bli något mer. Ja...då hade det varit något annat. När jag dömde min sista match så visste jag inte om det – och det känns inte så bra. 

Men, kan du inte döma på en lägre nivå?

– Jo, det kan jag, men jag testade på att döma en reservlagsmatch för något åt sedan och det blev inte bra. Vare sig för mig eller för spelarna. Jag var van att döma på en annan nivå. 

Karlsson medger samtidigt att han saknar domaryrket, men att han i och med sitt nya uppdrag fortfarande är en del i "fotbollsfamiljen" som han kallar den. 

Numera utbildar han fotbollsdomare på hög nivå – och är även domarobservatör i elitfotbollen. 

– Vi ska vara tolv nationella domarutvecklare i landet och är rikstäckande. Vi utbildar även alla distriktsinstruktörer. Nyligen utbildade vi 62 domare på division två-nivå. 

Som observatör tittar han framför allt på matcher från division 1 och uppåt. 

Innebär det att det här tar lika mycket tid i anspråk som när du dömde själv?

– Ja, haha. Jag testade på det här förra säsongen och det tar mycket tid. Samtidigt behöver jag inte åka så långt. Oskarshamns AIK är lite av "mitt" lag som domarobservatör. Förra året såg jag väldigt många av deras matcher. Jag har uppdrag även i Allsvenskan med Kalmar FF och IFK Norrköping på herrsidan, och Växjö DFF på damsidan. Jag jobbar även en del på Östers matcher i Superettan. 

Jonas Karlsson lyfter fram glädjen att observera domare på nivån strax under de allra bästa. 

– Det är jätteroligt att hitta guldkornen i division ett. Det är också med dem som man kan kanske lära ut till mest och dela med sig av sina egna erfarenheter. 

Är det några domare från vår trakt som är elitdomare eller på väg dit?

– Pär Leek (från Virserum) är väl den som nått längst. Han valde att satsa på assisteranderollen och han har fått testa på några matcher i Allsvenskan. Han är etablerad i Superettan och har säkert gjort 100 matcher där. 

Mellan rollerna som fotbollsdomare och domarutbildare/observatör hann Jonas Karlsson också med att vara tränare i Vimmerby IF:s damlag i division ett en säsong (2019). Hur det blir med tränaruppdragen framöver återstår att se. Nu är det alltså nya roliga utmaningar som står på hans fotbollsmeny. 

Vad är då ditt fokus om du tittar på en match på fritiden. Kikar du på hur domarna sköter sig, eller kan du "koppla" av och bara njuta av matchen i sig?

– Jag är så uppe i det här att det är svårt att bara titta på en match. Enda gången jag i princip kan göra det som vanligt är när mitt favoritlag Arsenal spelar – och även Målilla då. Annars tittar jag nog för mycket på hur domarna agerar och det är klart det kan kanske bli lite jobbigt för andra som följer en match tillsammas med mig, haha. 

Jonas Karlsson gjorde en säsong som tränare i Vimmerby IF:s damlag 2019.
Jonas Karlsson gjorde en säsong som tränare i Vimmerby IF:s damlag 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!