Norskt superfiasko – "För svagt"

Norges drömmar om medalj blev till grus efter förlust mot Österrike. Trots offensiva storstjärnor mäktade man inte med mer än två avslut på mål. Österrike avancerar till kvartsfinal i EM.

Norge och Ada Hegerberg, i vitt, är utslagna ur EM.

Fotboll2022-07-15 23:06

Österrike behövde bara undvika förlust för att nå kvartsfinal när de klev ut på Brighton & Hove Community Stadium för att möta Norge.

Norges, svenska, förbundskapten Martin Sjögren hade gjort tre förändringar i startelvan jämfört med haveriet mot England.

Maria Thorisdottir bänkades. Därför tog Guro Bergsvand plats bredvid kapten Maren Mjelde i mittförsvaret. Amalie Eikeland startade på högerkanten och Frida Maanum på innermittfältet. Mot England startade Karina Sævik och Vilde Bøe Risa på de positionerna.

I Österrike var Laura Weinroither, till vardags i Arsenal, tillbaka i startelvan. Hon missade andra gruppspelsmatchen mot Nordirland på grund av covid-19.

Starkt Österrike

Redan i den tredje minuten var Norge illa ute. Österrikes spjutspets Nicole Billa revs ner och österrikiskorna ropade på straff. Men efter VAR-koll fortsatte matchen med en hörna för Österrike.

Österrike, som tog sig till semifinal i EM 2017, stod för en taktisk utklassning.

I 12:e minuten levde Norge återigen farligt. Laura Feiersinger drog till med ett distansskott som målvakten Guro Pettersen tippade i ribban. På returen högg Billa, men Mjelde fläkte sig fram och lyckades rensa bort bollen i sista stund.

Att det var Norge som behövde vinna syntes inte alls. Österrike fortsatte däremot att pressa högt och trumma på.

I den 37:e minuten lyckades norskorna inte stå emot längre. Billa mötte en lyftning och skarvade vackert in 1–0 med huvudet.

Norge spelade upp sig i andra halvlek. Däremot mäktade laget inte med ett enda skott på mål före den 89:e minuten. Detta trots att förbundskapten Sjögren hade anfallsstjärnor som Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen på gräsmattan.

Några lyckosamma taktiska drag stod Sjögren heller inte för. Norge fick varken till offensiv eller presspel och Österrike kunde därför enkelt spela av matchen minut för minut.

I den 89:e minuten kom dock kvitteringsläget, men Celin Ildhusøys avslut tippades i ribban av Manuela Zinsberger.

– Det är tufft. Vi hade sett framför oss att vi skulle ta oss vidare från gruppen, givetvis. Man ser ju på alla inblandade att vi är väldigt, väldigt besvikna, det är tuffa ögonblick, säger Sjögren efter matchen.

– Det är för svagt resultat. Sedan får vi göra en grundlig utvärdering efteråt, men det går inte att sticka under stol med att det är för svagt, fortsätter han.

Om han blir kvar som förbundskapten vill han dock inte sia om.

– Det är inte mitt beslut att ta. Jag vet ju vilken värld vi lever i vi som är fotbollstränare.

Enkelt, England

England tog en planenlig seger mot Nordirland. Efter ett mål var av Fran Kirby och Beth Mead gick England till pausvila med ledning 2–0.

Alessia Russo ersatte storstjärnan Ellen White i halvtid. Hon tackade direkt för förtroendet. Under sina åtta första minuter på plan gjorde hon både 3–0 och 4–0.

Ett nordirländskt självmål senare stod det 5–0 till England. Det blev även slutresultatet.

Efter gruppspelet har England gjort 14 mål framåt utan att släppa in ett enda.

Resultaten innebär att England kniper gruppsegern i EM:s grupp A. Den andra kvartsfinalplatsen tog Österrike. Norge och Nordirland är däremot utslagna.

För Österrike väntar Tyskland i kvartsfinal. England möter Danmark eller Spanien.