Norska segersviten sprack – 0–0 mot Slovenien

Två segrar blev inte en tredje. Efter 1–0 mot Serbien och 2–1 mot Sverige fick Norge nöja sig med 0–0 hemma på Ullevål mot gruppjumbon Slovenien i Nations League – trots spel med en man mer den sista halvtimmen. Nu återstår det att se om förbundskaptenen Ståle Solbakken har kört slut på sina stjärnor inför söndagens möte med Sverige.

Två mål mot Sverige – men inget mot Slovenien. Storstjärnan Erling Braut Haaland och Norge fick nöja sig med 0–0.

Två mål mot Sverige – men inget mot Slovenien. Storstjärnan Erling Braut Haaland och Norge fick nöja sig med 0–0.

Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Fotboll2022-06-09 22:40

Det faktum att de europeiska landslagen direkt efter ligasäsongerna ska spela fyra matcher i Nations League på kort tid har fått stor kritik.

Trots det har Norges förbundskapten Ståle Solbakken inte direkt utnyttjat samtliga spelare han har tagit ut till den aktuella samlingen.

Startelvan hemma mot Slovenien innehöll nämligen inte mindre än åtta spelare som samtliga startat i de inledande två segermatcherna på bortaplan mot Serbien och Sverige: målvakten Ørjan Nyland, backarna Marcus Holmgren Pedersen, Leo Østigård och Birger Meling, mittfältarna Martin Ødegaard, Sander Berge, yttern Mohamed Elyounoussi och anfallsstjärnan Erling Braut Haaland.

Ribbträff

Kanske borde Solbakken ha släppt in lite friska ben i sin startelva. För trots ett stort spelmässigt övertag – som inte direkt blev mindre efter att Slovenien fått mittbacken Miha Blazic utvisad med knappt en halvtimme kvar att spela – fick Norge bara 0–0 mot tidigare poänglösa Slovenien.

Storstjärnan Erling Braut Haaland – som gjorde båda målen i 2–1-segern mot Sverige – och hans lagkamrater skapade en hel del. I första halvlek fick Joshua King ett mål bortdömt för en knapp offside. Och i andra träffade mittfältsstjärnan Martin Ødegaard ribban med en frispark. De övriga chanserna tog Atlético Madrids stjärnmålvakt Jan Oblak hand om för gästerna. Haaland fick ett gyllene läge att avgöra i den femte tilläggsminuten, men nickade över.

– Vi får ta med oss det positiva. Det är små marginaler som gör att vi inte vinner. Vi har mer än tillräckligt med chanser för att vinna. I dag hade vi inte turen som vi hade behövt på en inte jättebra dag, säger Martin Ødegaard till norska TV2.

Portugal i topp

Med sju poäng är Norge dock fortsatt i tabelltopp i grupp 4 i B-divisionen i Nations League inför söndagens möte med Sverige, som också spelas på Ullevål. Frågan är om Ståle Solbakken roterar mer i sin startelva då. Serbien är tvåa på sex poäng, Sverige trea på tre – och Slovenien sist med en pinne.

Värt att notera i övrigt från torsdagens Nations League-matcher? I grupp 2 i A-divisionen är det dubbelt iberiskt i topp. Portugal är etta i gruppen efter 2–0 hemma mot Tjeckien, sedan João Cancelo och Gonçalo Guedes nätat. Och grannlandet Spanien smet om Tjeckien till andraplatsen efter 1–0 borta mot Schweiz, sedan Pablo Sarabia blivit matchhjälte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om