Naturgräset kunde inte stoppa Linköping

Naturgräs är vanligtvis inte Linköpings melodi. Men borta mot IFK Kalmar gick det utmärkt. Den övertygande bortasegern skrevs till 4–1. –Det känns väldigt bra, säger Linköpings Emma Lennartsson till Viaplay.

Linköping är fortsatt obesegrat i damallsvenskan den här säsongen. Arkivbild.

Fotboll2022-04-16 15:27

Det är fem år sedan som Linköpings damer senast tog SM-guld i fotboll, och laget tillhör inte längre de stora förhandsfavoriterna när damallsvenskan ska snackas upp.

Men inledningen på säsongen 2022 har varit lovande och på lördagen kom andra segern på de tre första omgångarna, när nykomlingen IFK Kalmar besegrades med klara 4–1.

– Det känns väldigt bra. Vi åker hit och vet att det är en tuff match, det är gräs och vi spelar och tränar vanligtvis inte på gräs. Jag tycker att vi står upp bra och gör en bra match. Det var kul, säger Linköpings Emma Lennartsson till Viaplay.

Finländsk kvittering

Redan i den 15:e minuten kom gästernas ledningsmål. Japanskan Yuka Momiki vände upp mitt på IFK Kalmars planhalva och spelade elegant fram Cornelia Kapocs. 21-åringen placerade säkert in 1–0 i det bortre hörnet.

Hemmalaget bet tillbaka i inledningen av den andra halvleken när Amanda Persson hittade Juliette Kemppi med en långboll över Linköpingsförsvaret, varpå finländskan kallt chippade in kvitteringen.

Men det här var Linköpings match, och fyra minuter senare var ledningen åter i gästernas händer. IFK Kalmars målvakt Aubrei Corder kom fel på en hörna och missade bollen som i stället studsade olyckligt på lagkamraten Astrid Larsson och in i det egna målet.

Samma poäng som Häcken

I den 70:e minuten var det sedan återigen dags för Yuka Momiki att ställa till det för hemmalaget. Det var hennes framspelning som hittade Cornelia Kapocs, som revs omkull i straffområdet. Och det var Momiki själv som säkert placerade in 3–1 från straffpunkten.

På tilläggstid fixade Amalie Vangsgaard 4–1 när hon kastade sig fram och stötte in bollen på ett inlägg från Johanna Svedberg.

Linköping är trea i tabellen, på samma poäng som serieledande Häcken och tvåan Rosengård, efter tre omgångar. Nykomlingen IFK Kalmar har inlett säsongen med en seger och två förluster.