"När det gäller högstanivå är vi nog bäst i serien"

Han ville lämna men corona-smittan ställde till det. Nu är allt fokus på ÅFF. "Helt ärligt: När det gäller högstanivå är vi nog bäst i hela serien", säger Adrian Petersson.

Adrian Petersson provtränade med Thorengruppen tidigare i år. Men någon flytt blev det inte. "Det kändes bättre att vara kvar här och hjälpa ÅFF", säger han.

Adrian Petersson provtränade med Thorengruppen tidigare i år. Men någon flytt blev det inte. "Det kändes bättre att vara kvar här och hjälpa ÅFF", säger han.

Foto: Mattias Heikki

Fotboll2020-09-12 08:45

Under våren och sommaren skrevs en del om ÅFF-backens vara eller icke vara i moderföreningen. 20-åringen gjorde inte någon hemlighet av att man ville spela högre upp efter att Åtvidaberg åkte ur ettan.

Många ÅFF-fans var nog bekymrade. 

Enligt Petersson själv hade han kontakt med olika klubbar. Han beskriver tiden så här:

– Som alla andra tittar man högre upp. Sedan kom coronasmittan och förstörde det lite. 

Hur menar du då?

– Klubbarna fick mindre pengar och behövde spara istället för att värva. 

Adrian Petersson provtränade med ettan-laget Team Thorengruppen i Umeå. Men någon flytt upp till Västerbotten blev det inte.

– Jag var där ett par dagar och tittar på hur det var. Det var väl helt ok, men jag tycker inte att nivån var så pass mycket högre. Då kändes det bättre att vara kvar här och hjälpa ÅFF. 

Hur nära var du med Thorengruppen?

– Jag kan inte säga att jag var nära.

Har du pratat med andra klubbar också?

– Ja, lite smått men det var mest prat inför nästa säsong. Det som har hänt har hänt och vi får se vad som händer i framtiden. Nu väljer jag att blicka framåt, säger mittbacken.

Adrian Petersson är bara 20 år men det känns som att han har varit med i ÅFF-bilden hur länge som helst. 

Han debuterade 2016 i en superettan-match mot AFC United. Men redan innan det drog han uppmärksamhet till sig efter att ha gjort sin första pojklandskamp borta mot Norge. 

Han är Åtvid-sonen, den egna produkten och redan lite av en ikon för årets ÅFF.

Men frågan är hur länge han stannar kvar. Han har ju varit på väg bort förut. P-landskamperna 2015 gjorde att klubbar fick upp ögonen för den unge talangen.

Första provträningen i Europa gick till franska Saint-Etienne. Något år senare besökte han italienska Genoa och tränade med Sampdorias U21-lag.

– I Saint-Etienne handlade det mer om att prova på snarare än att skriva på något kontrakt. Sampdoria var sugna att skriva kontrakt men jag fick inte rätt känsla då. Jag ville inte flytta ner eftersom jag var ordinarie i ÅFF i division ett då. Jag ville vara kvar, säger Adrian Petersson.

Blicka framåt, var det ja.

ÅFF är inne i en skön period nu. Fotbollslivet blir ju så mycket enklare att leva med fyra raka segrar i ryggen. Enligt Adrian Petersson jobbar ÅFF-arna för varandra på ett annat sätt nu. Man spelar mer som ett lag. Och det har gjort att han rankar gruppen väldigt högt i årets division två.

– Man kan inte vara annat än nöjd just nu. Vi tar jobbet och då går det bra. Helt ärligt: När det gäller högstanivå är vi nog bäst i hela serien.

Sex gjorda mål och en moralisk vändning mot IFK Eskilstuna förra helgen talar för det mittbacken säger.

– Från mitt perspektiv var jag inte orolig trots att vi låg under med 0-2 tidigt. Jag tycker att vi var så pass mycket bättre. Det är positivt att vi kan vända matcher. Vi visade upp en bra karaktär.

På lördag sänder vi ÅFF:s bortamatch mot Trosa-Vagnhärad. Femman mot fyran. Bara sex omgångar återstår av serien.

Viktigt match? Absolut.

– Det känns som en nyckelmatch. Den är väldigt viktig för båda lagen. Vinst lär behövas om man tittar på hur tabellen ser ut.

Hur gärna vill du ta upp ÅFF i ettan?

– Det skulle reparera misstaget från förra året. Det vore kul för föreningen och staden.

Den egna produkten har full fokus på moderföreningen just nu.

ÅFF:s sköna segersvit

Värmbol-ÅFF 0-1.

ÅFF-Tyresö 2-1.

Assyriska IF-ÅFF 1-3.

ÅFF-IFK Eskilstuna 6-2.

Matcher kvar att spela: Trosa-Vagnhärad (b), Huddinge (b), Rynninge (h), Gute (b), Newroz (b), Arameisk-Syrianska (h).

Karta: Kopparvallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!